Mogelijke gevolgen Coronavirus op koers Bitcoin

Bitcoin Coronavirus Safe Haven

De koers van Bitcoin in de maand februari zag er enorm bullish uit. De crypto-space leek weinig invloed te hebben voor de angst op een verdere verspreiding van het Coronavirus. De prijs van Bitcoin hield wekenlang een sterke support rond de $10k en het sentiment was erg positief. De hoop was zelfs daar dat Bitcoin zou worden erkend als veilige investering, een zogenoemde ‘safe haven’, tijdens een verdere uitbraak van het virus. Na het bericht dat ook Italië was getroffen met de infectie van het Coronavirus sloeg de paniek echter toe. Het domino effect trad aan en de totale crypto market cap daalde met zo’n $50 miljard. Niet alleen de crypto-space heeft het zwaar te verduren, ook de goudprijs en aandelenbeurzen zoals de Amerikaanse Dow Jones en de Nasdaq ; de Britse FTSE, de Japanse Nikkei en de Nederlandse AEX hebben dagenlang zware verliezen genoteerd. 

Is er een correlatie tussen Bitcoin en het virus of is dit gewoon een tijdelijk ‘dip’ in de opwaartse koers van Bitcoin? “Buy the dip opportunities everywhere”

Update 12 Maart ’20
Sinds de publicatie van dit bericht (eind februari ’20) zijn er vele ontwikkelingen geweest. Het Corona virus heeft zich gevormd tot een pandemie waardoor wereldwijd de paniek is toegeslagen. Dit is merkbaar aan het gedrag van de bevolking aangewakkerd door nieuws uit de media. Het is logisch dat mensen hierdoor op ‘veilig’ spelen om te overleven met als gevolg dat alle markten zichtbaar aan waarde hebben verloren. Dit heeft als gevolg dat er enorm veel papiergeld wordt bijgedrukt om de economie draaiende te houden. De koers van Bitcoin heeft duidelijk een klap te verwerken gekregen maar heeft in het verleden wel eens vaker voor een uitdaging gestaan. Feit blijft dat het fundament onbreekbaar is en alleen maar wordt gevoed door het falen van het huidige financiële systeem. Zeker in crisistijden zoals deze, is de toekomstige toegevoegde waarde van Bitcoin duidelijk zichtbaar. Een tijdelijke dip biedt kansen…

Lees alle nieuwe ontwikkelingen in onderstaand artikel

Litebit Exchange Nederland

Maak vandaag nog een account aan op Litebit.eu en koop jouw eigen cryptocurrencies

Het kopen en verkopen van Bitcoin of altcoins gebeurd via een exchange. Litebit.eu is een van de meest veilige en betrouwbare exchanges in Nederland.

De economische gevolgen van het Coronavirus

Om te begrijpen wat de mogelijke oorzaak kan zijn van het dalen van de koers van Bitcoin en de enorme dip op de internationale beurs, zetten we een stap terug en maken we een verdieping op nationaal niveau. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van het Coronavirus voor een land zoals China, het epicentrum van het virus?  

1. Nationale lockdown

Na de uitbraak van het Coronavirus in Wuhan (China) is er vrijwel direct besloten om de  stadsgrenzen te sluiten. Alle toegangswegen werden afgezet, de grenzen werden bewaakt, het treinverkeer lag stil en vliegvelden werden gesloten. Deze maatregelen hebben niet kunnen voorkomen dat het virus zich toch zou verspreiden. Een nationale lockdown was het gevolg voor China. Voor een land zoals China is een nationale lockdown een economische ramp. Een direct gevolg van de lockdown is de enorme afname van de export en de terugname van geldstromen uit de toeristische sector.

2. Iedereen is in de ban van het Coronavirus

China is wereldwijd een van de grootste exportlanden, het land waar productie massaal is. Wanneer er niet geleverd mag worden, hebben fabrikanten een groot probleem. Het productieproces ligt stil en de economie draait op een laag pitje. De focus van de regering is om erger te voorkomen waardoor andere projecten (zoals de lancering van een nationale cryptocurrency) minder aandacht ontvangen. De regering pompt enorm veel geld in het nemen van maatregelen en preventie terwijl de bevolking ervoor kiest om zo min mogelijk te spenderen. Men vermijd publieke plaatsen, voorraden worden ingeslagen en het ziekteverzuim is hoog. Tel daarbij op dat er haast geen toerisme is waardoor ook deze geldstroom haast niets meer zal opleveren. Al deze gebeurtenissen hebben een enorm negatief effect voor een land zoals China. Het hele land is in de ban van het Coronavirus. 

3. Uitbraak en herhaling

Terwijl China bezig is met het enigszins redden van het eigen land, kijkt de rest van de wereld met angst toe voor een verdere uitbraak, een epidemie of zelfs een pandemie. Op het moment van schrijven zijn er al zo’n 30 landen bekend waar het Coronavirus is geconstateerd. Ieder land afzonderlijk zal maatregelen moeten nemen om de uitbraak van het virus verder te beperken. Als China de toon heeft gezet met het besluit tot een nationale lockdown, met alle gevolgen vandien, en andere landen volgen dan zijn de economische gevolgen wereldwijd dramatisch merkbaar. Het Coronavirus zou mogelijk de aanleiding kunnen zijn leidend tot een wereldwijde recessie. 

Bitcoin als 'Safe Haven' in economische zware tijden?

Het feit dat de aandelenkoersen wereldwijd zwaar in het rood staan, geeft aan dat beleggers ervoor kiezen om op zoek te gaan naar veilige investeringen uit angst voor een recessie. Bitcoin zou als ‘safe haven’ gezien kunnen worden maar staat ook bekend als volatiel en is daarom enorm risicovol voor relatief onbekende beleggers in deze markt. In het verleden hebben we al meerdere katalysatoren mee mogen maken die ervoor zorgden dat aandelen en traditionele markten een dip namen terwijl dit resulterende in een positief effect voor Bitcoin. De meest recente gebeurtenissen zijn bijvoorbeeld de spanningen geweest tussen de VS en Iran en de dreiging van een handelsoorlog tussen de VS en China. Het Coronavirus boezemt veel angst in bij mensheid en in eerste instantie leek Bitcoin zich niet als ‘safe haven’ te gedragen. Maar na een vrij normale correctie in de koers blijft deze stabiel en mogen we concluderen dat Bitcoin zich staande houdt in deze economisch onzekere tijden.

Bitcoin koers nog steeds in een 'uptrend'

De huidige dip in de koers van Bitcoin kenmerkt zich doordat men zich laat leiden door angst. Vele investeerders kiezen ervoor om ‘short’ te gaan op Bitcoin zodat het verlies wordt beperkt. Geld vloeit uit de markt vloeit waardoor de koers daalt en op een bepaald moment een bodem zal vinden. Op korte termijn is dit negatief voor de koers van Bitcoin maar als we uitzoomen en kijken naar de lange termijn dan is er nog steeds een opwaartse beweging zichtbaar. Vergeet niet dat Bitcoin tot voor kort nog een koers hanteerde rond de $3,5k. Ten opzichte van januari 2020 kent de koers van Bitcoin vooralsnog een stijging van zo’n 25%. Het fundament en het toekomstbeeld van Bitcoin komen niet in gevaar door het Coronavirus. Het is de perceptie van de mens die ervoor zorgt dat de prijs naar beneden wordt gedreven. De prijs van Bitcoin wordt juist gedreven door vraag en aanbod. Alle commotie rond het Coronavirus heeft enigszins bijgedragen aan een tijdelijke dip in de opwaartse trend maar deze zal op lange termijn herstel vinden en de ‘uptrend’ vervolgen. Tijdens de vorige bullrun in 2017/2018 hebben we kunnen constateren dat een pullback een veel voorkomend ‘fenomeen’ is op weg naar een nieuwe All Time High. 

Update 12 Maart '20

Lockdown voor Europese landen

Na China hebben ook Europese landen besloten om maatregelen te nemen. Italië is hard getroffen door het virus en heeft het voorbeeld van China opgevolgd. Ondertussen zetten andere Europese landen rigoureuze stappen tot beperken van verspreiding. Tal van Evenementen worden verplaatst of zelfs geheel afgelast ; sportwedstrijden worden zonder publiek gespeeld of afgelast ; supermarkten laten een bepaald aantal bezoekers binnen en bedrijven moeten noodgedwongen de deuren enkele weken sluiten om uitbraak te voorkomen. Ondertussen loopt het aantal besmettingen in China terug en lijken zij het virus onder controle te hebben. 

Ook Amerika in de ban van het virus

Als gevolg van de maatregelen in Europa heeft Amerika via een officiële persconferentie van president Trump aangekondigd dat er geen vluchten meer vanuit Europa welkom zijn voor een periode van een aantal weken. Ook zijn hier maatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Amerika heeft echter nog een veel groter probleem. De meerderheid van de bevolking leeft in armoede en is niet verzekerd. Zij hebben weinig keus en zullen hard moeten werken om financieel rond te blijven komen (ongeacht ze zich ziek voelen of niet). Daarnaast probeert de FED de economie te redden door maar liefst $1,5!! biljoen extra papiergeld bij te drukken als financiële injectie om de economie op gang te houden.  Het geloof in het huidige systeem brokkelt verder af en het Coronavirus wordt als ‘scapegoat’ (schuldige) aangewezen… 

De prijs van Bitcoin keldert

De wereld staat in brand. Alle markten zijn in een rap tempo gedaald (zelfs met recordniveaus). Ook Bitcoin is hard getroffen en is op het dieptepunt gedipt tot $3.9k. Op het moment van schrijven maakt Bitcoin een mooie bounce en nadert het alweer de grens van $6k (opluchting). Bitcoin is gemaakt vanwege én als reactie op het falen van het huidige systeem tijdens de vorige financiële crisis. Het fundament van Bitcoin wordt alsmaar versterkt door bizarre beslissingen genomen door overheden in economisch moeilijke tijden. Denk aan het verlagen van de rente en het oneindig bijdrukken van briefgeld. Maar waarom heeft Bitcoin zoveel geleden de laatste dagen? Mensen raken in paniek door alle nieuwsberichten en verkopen alle assets om geld te kunnen bezitten voor als het echt mis dreigt te gaan. Juist op dit soort momenten is het belangrijk om te kijken naar het grote geheel. De overgang van papiergeld naar een nieuw, revolutionair stelsel gebeurt juist niet geleidelijk. Het gebeurt in horten en stoten terwijl de wereld wakker wordt geschud. In dit proces zijn we nu belandt.

Voorspelling koers cryptomarkt

Bitcoin is vooralsnog geen ‘safe haven’ gebleken. Maar ook goud en andere markten zijn momenteel erg volatiel. De bevolking grijpt terug naar het papiergeld omdat het systeem hier simpelweg op is gebouwd. Er is paniek door de uitbraak van de pandemie waardoor voorraden worden ingeslagen met fiat geld. Pas wanneer het Coronavirus onder controle is en wanneer de wereldeconomie weer begint te draaien, kunnen we zien waar het vertrouwen van de mensheid naartoe dreigt te gaan. Al meer dan een decennium heeft Bitcoin elk obstakel en elke twijfel overwonnen en op het moment dat het erop aankomt zal Bitcoin moeten laten zien waartoe het in staat is.  Er zijn meerdere wrede dalingen geweest van 20% of meer per dag maar de fundamentele waarde van dit grenzeloze, a-politieke systeem blijven enorm sterk en overweldigend. Op lange termijn zullen we weer euforisch zijn.

Gerelateerde tweets

Steun CryptoSocial door het doneren van cryptovaluta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top