Veilig crypto bewaren op een hardware wallet

crypto bitcoin hardware wallet

Een crypto hardware wallet kun je vergelijken met een tastbare portemonnee. Een hardware wallet is een van de meest veilige manieren om zelf cryptovaluta te beheren. In tegenstelling tot het bewaren, verkopen en kopen van crypto’s op een exchange, heb jij de hardware wallet en daarmee ook je eigen private keys in bezit.  Wanneer er een lange termijn strategie wordt gehanteerd, wil je jezelf ook absoluut geen zorgen hoeven te maken over de veiligheid van jouw crypto investering. Een hardware wallet biedt hiervoor een prima uitkomst.

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een tastbaar apparaatje. Meestal in de vorm van een usb-stick of een kleine tablet. Op dit apparaat kun jij jouw eigen cryptovaluta verzenden, ontvangen en bewaren. De meeste hardware wallets kunnen worden aangesloten op een desktop, laptop of telefoon door middel van een usb-kabel. Daarnaast bestaan er ook al wallets die gebruik maken van een bluetooth verbinding. Het beheren van een hardware wallet gebeurt via software van de fabrikant die eenvoudig kan worden geïnstalleerd op het door jou gebruikte device. Door in te loggen, verschijnt jouw eigen dashboard waarop applicaties van diverse cryptovaluta kunnen worden geïnstalleerd. Your keys, your coins…

Cryptocurrencies in eigen beheer

Wel eens van de term ‘cold storage’ gehoord? Letterlijk vertaald is de betekenis hiervan ‘koude opslag’. Een hardware wallet is een vorm van cold storage omdat jouw private key namelijk niet online vindbaar is en alleen offline (lees ‘koude opslag) bereikbaar op bijvoorbeeld een geschreven notitie. Deze private key bestaat uit een enorme reeks gecombineerde cijfers en letters. Er wordt ook een backup gemaakt van een random gegeneraliseerde woordenreeks, genaamd de ‘recovery phrase’. Ben je jouw private key kwijt dan ben je ook de toegang kwijt tot jouw wallet. Aangezien cryptovaluta gedecentraliseerd zijn (geen derde partij) heeft ook niemand anders een backup van jouw private key. Daarom is een backup in de vorm van een recovery phrase uiterst belangrijk. Zorg er daarom altijd voor dat je een kopie van jouw private key en/of recovery phrase ergens veilig en gescheiden van elkaar hebt opgeborgen. 

Het opslaan van cryptocurrencies

Wanneer je jouw cryptovaluta hebt verplaatst van bijvoorbeeld een exchange naar een hardware wallet dan is het totaal aantal coins zichtbaar in jouw dashboard. Voordat je de coins gaat verzenden is het noodzakelijk om de crypto applicatie te installeren van de coin(s) welke jij wil opslaan op de wallet. Kijk, voordat je een hardware wallet gaat aanschaffen, nauwkeurig of jouw portfolio aan coins ook daadwerkelijk beschikbaar worden gesteld als applicatie op de hardware wallet welke jij wil gaan aanschaffen. De ondersteuning van bepaalde coins is mede afhankelijk van het type of merk van de hardware wallet. 

We gaan iets dieper in op de materie. Technisch gezien staan jouw crypto’s namelijk niet opgeslagen op de hardware wallet. De coins staan namelijk op de blockchain en alle transacties staan opgeslagen in blocks. Jouw totaal aan cryptocurrency bestaat puur uit de geschiedenis en het berekende balanstotaal van transacties op de blockchain. Stel jij koopt 10 Ethereum, dan staat er op de blockchain opgeslagen dat er 10 Ethereum naar jouw adres zijn overgeschreven. Omdat jij beschikking hebt tot het adres met jouw private key, die versleuteld zit in de hardware wallet, ben jij in het bezit van deze 10 Ethereum op de blockchain. 

De voordelen van een hardware wallet op een rijtje

  • Private keys worden offline opgeslagen en op deze manier nooit getoond aan de computer en het internet.
  • De hardware wallet is immuun tegen virussen, keyloggers en malware.
  • De hardware vereist dat jij transacties bevestigd op het apparaat (en niet op de app op je computer) voordat er coins verzonden kunnen worden.
  • De apparaatjes zijn uitgerust met een versleutelde pincode van 4 cijfers die door jouzelf wordt gekozen tijdens de installatie. 
  • Tijdens de installatie van het apparaat wordt er direct een back-up gemaakt  door middel van een recovery phrase. Met deze phrase kan de eigenaar de hardware wallet ten alle tijden herstellen op een nieuw apparaat. Bijvoorbeeld in geval van verlies, defect of diefstal van het apparaat.
  • Hardware wallets kunnen een veelvoud aan cryptocurrencies opslaan en er wordt constant nieuwe ondersteuning toegevoegd door de fabrikanten.

Ledger hardware wallets

De twee meest bekende en toonaangevende fabrikanten van hardware wallets zijn Ledger en TREZOR. TREZOR is een Tsjechisch bedrijf en bracht de eerste hardware wallet op de markt. Ledger is een Frans bedrijf en is in de huidige markt de grootste speler. De groei van het Franse Ledger is afgelopen jaren ongekend geweest en daardoor kan het bedrijf zich blijven doorontwikkelen. De Ledger Nano X is de laatste versie en kenmerkt zich door de enorme opslagcapaciteit van crypto applicaties. De Ledger Nano S is daarentegen een begrip in cryptoland en is wellicht wel de meest populaire hardware wallet ter wereld. 

Ledger Nano X hardware wallet kopen

Enorme capaciteit voor Bitcoin en altcoins

De Nano X is de nieuwste en meest hypermoderne hardware wallet van Ledger. Klik op de afbeelding voor meer informatie over de Ledger Nano X
De prijs: €149,00

ledger nano s hardware wallet kopen

Nog steeds de meest populaire hardware wallet op de markt

De Nano S is al jarenlang de best verkochte hardware wallet op de markt. Al jarenlang erg populair en betrouwbaar.
De prijs: €59,00

#hardwarewallet

#ledger #coldstorage #seedphrase #privatekey #decentral #beyourownbank

The Bitcoin Standard op Bol.com

Altijd alles willen weten van Bitcoin? Waarom Bitcoin weldegelijke een 'valuta' is, en waarom het huidige systeem is achterhaald? Dit boek omschrijft alle informatie over de evolutie van geld en het ontstaan van Bitcoin.

Blockchain boek bol.com

Blockchain leesvoer op Bol.com

Zeer toegankelijke en heldere uitleg over blockchain als ideaal startpunt voor iemand die meer wil weten over de technologie en de potentie ervan. Een nuchtere aanpak die voorbij gaat aan de hype en het buzzword. Koop het boek hier!

Steun CryptoSocial door het doneren van cryptovaluta

Scroll naar top