Veilig crypto bewaren op een hardware wallet

crypto bitcoin hardware wallet

Een crypto hardware wallet kun je vergelijken met een tastbare portemonnee. Een hardware wallet is een van de meest veilige manieren om zelf cryptocurrencies te beheren. In tegenstelling tot het bewaren, verkopen en kopen van crypto’s op een exchange, heb jij de hardware wallet en daarmee ook je eigen private keys in bezit.  Wanneer er een lange termijn strategie wordt gehanteerd, wil je jezelf ook absoluut geen zorgen hoeven te maken over de veiligheid van jouw crypto investering. Een hardware wallet biedt hiervoor een prima uitkomst.

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een tastbaar apparaatje. Meestal in de vorm van een usb-stick of een kleine tablet. Op dit apparaat kun jij jouw eigen cryptocurrencies verzenden, ontvangen en opslaan. De meeste hardware wallets kunnen worden aangesloten op een desktop, laptop of telefoon door middel van een usb-kabel. Daarnaast bestaan er ook al wallets die gebruik maken van een bluetooth verbinding. Het beheren van een hardware wallet gebeurt via software van de fabrikant die eenvoudig kan worden geïnstalleerd op een computer. Door in te loggen, verschijnt jouw gepersonaliseerde dashboard waarop crypto applicaties kunnen worden geïnstalleerd. Your keys, your coins…

Cryptocurrencies in eigen beheer

Wel eens van de term ‘cold storage’ gehoord? Letterlijk vertaald is de betekenis hiervan ‘koude opslag’. Een hardware wallet is een vorm van cold storage. Jouw private key is namelijk niet online vindbaar en alleen offline (lees ‘koude opslag) te bereiken. Bijvoorbeeld op een geschreven notitie. Deze private key bestaat uit een enorme reeks gecombineerde cijfers en letters. Er wordt ook een backup gemaakt van een random gegeneraliseerde woordenreeks, genaamd de ‘recovery phrase’. Ben je jouw private key kwijt dan ben je ook de toegang kwijt tot jouw wallet. Aangezien cryptocurrencies gedecentraliseerd zijn (geen derde partij) heeft ook niemand anders een backup van jouw private key. Daarom is een backup in de vorm van een recovery phrase uiterst belangrijk. Zorg er daarom altijd voor dat je een kopie van jouw private key en/of recovery phrase ergens veilig en gescheiden van elkaar hebt opgeborgen. 

Het opslaan van cryptocurrencies

Wanneer je de coins hebt verplaatst van bijvoorbeeld een exchange naar een hardware wallet dan is het totaal aantal coins zichtbaar in jouw dashboard. Voordat je de coins gaat verzenden is het noodzakelijk om de crypto applicatie te installeren van de coin(s) welke jij wil opslaan op de wallet. Kijk, voordat je een hardware wallet gaat aanschaffen, nauwkeurig of jouw portfolio aan coins ook daadwerkelijk beschikbaar worden gesteld als applicatie op de hardware wallet welke jij wil gaan aanschaffen. De ondersteuning van bepaalde coins is mede afhankelijk van het type of merk van de hardware wallet. 

We gaan iets dieper in op de materie. Technisch gezien staan jouw crypto’s namelijk niet opgeslagen op de hardware wallet. De coins staan namelijk op de blockchain en alle transacties staan opgeslagen in blocks. Jouw totaal aan cryptocurrencies bestaat puur uit de geschiedenis en het berekende balanstotaal van transacties op de blockchain. Stel jij koopt 10 Ethereum, dan staat er op de blockchain opgeslagen dat er 10 Ethereum naar jouw adres zijn overgeschreven. Omdat jij beschikking hebt tot het adres met jouw private key, die versleuteld zit in de hardware wallet, ben jij in het bezit van deze 10 Ethereum op de blockchain. 

De voordelen van een hardware wallet op een rijtje

  • Private keys worden offline opgeslagen en op deze manier nooit getoond aan de computer en het internet.
  • De hardware wallet is immuun tegen virussen, keyloggers en malware.
  • De hardware vereist dat jij transacties bevestigd op het apparaat (en niet op de app op je computer) voordat er coins verzonden kunnen worden.
  • De apparaatjes zijn uitgerust met een versleutelde pincode van 4 cijfers die door jouzelf wordt gekozen tijdens de installatie. 
  • Tijdens de installatie van het apparaat wordt er direct een back-up gemaakt  door middel van een recovery phrase. Met deze phrase kan de eigenaar de hardware wallet ten alle tijden herstellen op een nieuw apparaat. Bijvoorbeeld in geval van verlies, defect of diefstal van het apparaat.
  • Hardware wallets kunnen een veelvoud aan cryptocurrencies opslaan en er wordt constant nieuwe ondersteuning toegevoegd door de fabrikanten.

Ledger hardware wallets

De twee meest bekende en toonaangevende fabrikanten van hardware wallets zijn Ledger en TREZOR. TREZOR is een Tsjechisch bedrijf en bracht de eerste hardware wallet op de markt. Ledger is een Frans bedrijf en is in de huidige markt de grootste speler. De groei van het Franse Ledger is afgelopen jaren ongekend geweest en daardoor kan het bedrijf zich blijven doorontwikkelen. De Ledger Nano X is de laatste versie en kenmerkt zich door de enorme opslagcapaciteit van crypto applicaties. De Ledger Nano S is daarentegen een begrip in cryptoland en is wellicht wel de meest populaire hardware wallet ter wereld. 

Ledger Nano X hardware wallet kopen

Enorme capaciteit voor Bitcoin en altcoins

De Nano X is de nieuwste en meest hypermoderne hardware wallet van Ledger. Klik op de afbeelding voor meer informatie over de Ledger Nano X

ledger nano s hardware wallet kopen

Aanbevolen! Bewaar veilig jouw eigen crypto's op een hardware wallet

Het veilig opslaan en beheren van crypto doe je op een hardware wallet. Koop hier direct de nieuwste Ledger Nano S

ledger blue hardware wallet kopen

Gebruiksvriendelijk en enorm geavanceerd

De Ledger Blue is een mini tablet met kleuren touchscreen. Klik op de afbeelding voor meer informatie over de Ledger Blue

Via een spetterende trailer bevestigd Samsung wereldwijd blockchain en cryptocurrency integratie in het nieuwste model, de Samsung S10. 

Lees ook...

september crypto twitter

Trending Crypto Tweets

Lees alle crypto highlights terug van de laatste weken. Ook worden enkele trending tweets geanalyseerd en is er iedere maand een top 5 samengesteld van influencers die een must zijn om te volgen.

cryptocurrency exchange koers

Wat is een exchange of broker?

Het kopen en verkopen van Bitcoin of altcoins gebeurd op een zogenoemde exchange. Dit zijn aanbieders van cryptovaluta en bieden tevens aan jouw investering direct in een online wallet te plaatsen. Eigenlijk is het proces erg makkelijk.

Steun CryptoSocial door het doneren van cryptovaluta

Scroll naar top