Transactiekosten Bitcoin

Wallet Satoshi Nakamotot Bitcoin

Een van de voornaamste voordelen van Bitcoin zijn de relatief lage transactiekosten. Het maakt niet uit naar welk continent ter wereld een transactie wordt verzonden, de kosten zijn erg laag en dat is een enorm voordeel. In vergelijking met het verschepen van bijvoorbeeld goud heeft Bitcoin weinig tot geen opslagkosten of verzendkosten, kosten voor brandstof, personeelskosten of andere kosten zoals invoerrechten.  

Ledger Nano X hardware wallet kopen

Crypto hardware wallet kopen? De Ledger Nano X is veilig en makkelijk in gebruik

Het veilig opslaan en beheren van crypto doe je op een hardware wallet. Lees hier meer over de nieuwe Ledger Nano X.

Het verdienmodel van een Bitcoin miner

Wanneer je een bepaald aantal Bitcoin verstuurd naar een andere wallet dan zul je merken dat je een bepaalde fee kunt betalen. Een fee is een ander woord voor transactiekosten. Met een fee worden de kosten bedoelt die door de miners in rekening wordt gebracht om een transactie te verwerken. Naarmate het gebruik van Bitcoin steeg, ontstond er een concurrentie tussen transacties. Dit is de reden waarom er transactiekosten in het leven zijn geroepen. Des te hoger de fee, des te eerder de transactie wordt gemined. Denkend vanuit het oogpunt van de miner is dit ook logisch. Het verdienmodel van een miner bestaat namelijk uit fees en de block reward (momenteel nog 12,5 Bitcoin). Het is dus logisch dat miners eerst de voorkeur geven aan transacties met een (hogere) fee. 

Is een Bitcoin transactiefee verplicht?

Nee, dit is niet verplicht maar… Doordat de block reward elke vier jaar wordt gehalveerd, wordt de rol van transactiefees steeds belangrijker om het netwerk in stand te kunnen houden. Net zoals een onderneming kunnen miners zich ook niet permitteren om continue verlies te draaien. Miners moeten rekening houden met variabele kosten zoals energiekosten en bijvoorbeeld huurkosten voor de opslag van alle mining machines. Daarnaast zijn de kosten voor de aanschaf van een mining machine tegenwoordig niet mis (lees meer over crypto mining machines). Het is dus een hele normale en vanzelfsprekende gewoonte om een transactiefee te betalen. De hoogte van deze transactiekosten wordt bepaald door een aantal factoren.

1. De drukte op de blockchain

Momenteel kunnen er zo’n 7 transacties per seconde worden verwerkt door het Bitcoin mining netwerk. Dit is natuurlijk niet erg veel en je kunt jezelf daarom wel voorstellen wat er gebeurd wanneer het drukker wordt op de blockchain. De transactiesnelheid gaat omlaag waardoor de transactiefees gemiddeld hoger zullen zijn. Voor miners is het dus gunstig wanneer de drukte toeneemt en het aantal transacties stijgt. De enorme lage transactiefees van de afgelopen tijd verklappen dus ook dat het momenteel rustig is op de Bitcoin blockchain. 

2. De grootte van de transactie

De grootte van een transactie is opgebouwd uit bytes of kilobytes. De gemiddelde grootte van een Bitcoin block is 0,99 megabyte. Wanneer een miner twee transacties ziet met dezelfde fees dan zal de miner eerder kiezen voor de kleinere transactie. Hiervan passen er namelijk meer in een block. Wanneer er veel kleine transacties zijn geclusterd tot één transactie dan zal dit invloed hebben op de grootte van deze transactie. Een groot aantal Bitcoin per transactie hoeft dus niet te betekenen dat het aantal bytes of kilobytes groter is dan een minder aantal Bitcoin welke zijn geclusterd tot één transactie. 

3. De gewenste snelheid van de transactie

Wanneer een transactie geen haast heeft, hoef je geen hoge transactiefee mee te sturen. Vroeg of laat zal de transactie worden meegenomen door een miner en worden toegevoegd aan een block. Wanneer tijd een belangrijke factor is, is de hoogte van de transactiefee juist wel belangrijk. Stel je voor dat je een aantal Bitcoin van een hardware wallet wenst te versturen naar een exchange omdat de prijs van Bitcoin dermate aantrekkelijk is dat je een deel wenst te verkopen. In dit voorbeeld is tijd een cruciale factor omdat de prijs van Bitcoin erg volatiel kan zijn. Het zou enorm balen zijn als de verzonden Bitcoins pas enkele dagen later de wallet op de exchange bereiken en de koers alweer met enkele honderden euro’s gedaald is. 

Bepaal de hoogte van de Bitcoin transactiekosten

De meeste wallets rekenen zelf uit wat de meest gunstige transactiekosten zijn op het moment van verzenden. Erg handig! Wanneer deze optie niet mogelijk is dan zul je zelf de transactiekosten moeten bepalen. Aan de hand van bitcoinfees.earn.com kun je de gemiddelde fee zien in het aantal satoshis per byte. Dit vergt dus zelf wat rekenwerk maar op de website staat precies hoe je dit aan moet pakken. 

Gerelateerde tweets

Steun CryptoSocial door het doneren van cryptovaluta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top