De ‘blockchain’ kan het beste worden omschreven als een digitaal grootboek waarin allerlei soorten informatie op een veilige en betrouwbare manier wordt vastgelegd. Blockchain is een technologie waarbij het gebruik van een centrale autoriteit overbodig wordt. Een wereldwijd netwerk aan nodes (computers met elkaar in verbinding) zorgt voor het bewaken en beheren van het decentrale karakter zodat fraude of manipulatie wordt uitgesloten. Het meest bekende voorbeeld waar deze technologie wordt toegepast is Bitcoin. Kan blockchain een nieuwe digitale revolutie veroorzaken?
Werken bij BLOX en BTC Direct: Versterk ons team!
Altijd al willen werken in de dynamische wereld van crypto? Wij zijn BLOX en BTC Direct; een jong bedrijf waarbij de sky the limit is. Wil jij je aansluiten bij deze nieuwe generatie enthousiastelingen?
Waaruit bestaat een blok op de blockchain
Visueel gezien is een blockhain een ketting van blokken met, in ieder blok afzonderlijk, enkele vaste elementen. Alle blokken op de blockchain staan met elkaar in verbinding waardoor een hack, fraude of manipulatie direct wordt opgemerkt door het netwerk.
1. De informatie
Het eerste element in een blok is de informatie. Dit stukje informatie kan bijvoorbeeld een Bitcoin transactie zijn maar ook een gesigneerd diploma, een koopovereenkomst, een contract of bijvoorbeeld een geldig toegangsbewijs voor een concert of ticket voor een wedstrijd in de Champions League. Al deze informatie kan veilig worden opgeslagen in een blok op de blockchain.
2. Een nieuwe hash
Het tweede vaste element in een blok is de hash. De hash is een belangrijke eigenschap binnen de blockchain en hierdoor staan all blokken met elkaar in verbinding. Bij Bitcoin zorgt een hashing algoritme (SHA256) ervoor dat ieder blok een hash krijgt waaraan het blok wordt gekenmerkt. Een hash bestaat uit een combinatie van getallen en letters met een totale lengte van 64 karakters en is te vergelijken met een vingerafdruk. Net zoals een vingerafdruk is ook de hash van een blok altijd uniek.
3. Een verwijzing naar de vorige hash
De verwijzing naar de vorige hash zorgt ervoor dat de ketting intact blijft maar zorgt er ook voor dat fraude wordt voorkomen. Wanneer er wordt geknoeid met de informatie in een bepaald blok dan verandert direct de hash van dit blok. Deze frauduleuze actie zorgt ervoor dat de ketting wordt verbroken waardoor geen enkel ander blok hierna nog geldig is. Gelukkig heeft dit verder weinig gevolgen voor de verdere gang van zaken want een blockchain maakt namelijk gebruik van een peer-to-peer netwerk bestaande uit verschillende computers die met elkaar in verbinding staan. Deze computers worden ‘nodes’ genoemd en iedere node bezit een kopie van de blockchain vanwege de deelname aan het netwerk. Het decentrale karakter is dus een extra beveiliging wanneer bijvoorbeeld een node wordt gehackt of wanneer iemand met opzet de huurovereenkomst wil veranderen. Het frauduleuze blok wordt verwijdert en de blockchain draait door op de ‘schone’ blockchain in het bezit van alle andere nodes.
Het toevoegen van een nieuw blok
De inhoud van een blok dient eerst te worden goedgekeurd waarna het kan worden toegevoegd aan de blockchain. Bij Bitcoin bestaat de informatie in zo’n blok uit het aantal verzonden Bitcoin plus de public keys van de zender en de ontvanger. Het decentrale netwerk aan nodes zorgt voor het goedkeuren en toevoegen van een blok. De bedoeling is dat de node zoekt naar de hash van het laatste blok op de blockchain. Dit proces noemt men ‘Proof of Work’ (PoW) en de beheerder van een node noemt men een miner. De miner waarvan de node het snelste een oplossing heeft voor deze ingewikkelde ‘rekensom’ ontvangt voor al het werk en de genomen moeite een zogenoemde ‘mining reward’ in de vorm van nieuwe Bitcoin. De node die deze rekensom als eerste heeft opgelost, controleert het blok en voorziet deze van een nieuwe hash. Ter controle wordt de hash door minimaal 50% van het netwerk gevalideerd waarna het blok kan worden toegevoegd aan de blockchain. Deze overeenstemming wordt een ‘consensus’ genoemd.
Wat gebeurd er als er een node wordt gehackt
Geen probleem, alle andere nodes zijn in het bezit van een ‘schone’ blockchain waardoor een hacker onmogelijk schade kan uitrichten. Pas wanneer meer dan de helft van alle nodes tegelijkertijd wordt gehackt en in bezit is van een partij, instantie of individu dan is er een probleem. Dit wordt een 51% attack genoemd. Tegen deze aanvallen zijn inmiddels ook oplossingen bedacht.
Blockchain praktijk voorbeelden
Het is een feit dat veel bedrijven zich op de achtergrond inmiddels al een tijdje verdiepen in de blockchain technologie. Neem een willekeurig bedrijf in gedachte en de kans is groot dat er al stappen zijn ondernomen om voorbereid te zijn op de toekomst. Om deze reden ben ik er vrijwel van overtuigd dat blockchain, op termijn, een onderdeel zal zijn in onze samenleving. Regelmatig kom je voorbeelden tegen waar de kracht van blockchain al wordt ingezet. Om het technische verhaal te verduidelijken zijn hierbij een drietal simpele voorbeelden genoemd waarbij blockchain van toepassing kan zijn. Ook onderstaande tweets zullen een extra beeld geven over de mogelijkheden en hedendaagse toepassing van blockchain.
Blockchain in logistiek proces voedsel
Tegenwoordig gaan we heel bewust om met hetgeen wat er wordt gekocht in de supermarkt. Blockchain kan van waarde zijn in deze industrie door exact te vertellen waar het stukje kipfilet vandaan komt of waar de koffiebonen zijn verbouwd die je zojuist bij een speciaalzaak hebt gekocht. Door alle processen nauwkeurig te volgen, vind je de oorsprong terug van een product en de weg welke het heeft afgelegd.
Medische dossiers op de blockchain
Op de blockchain kunnen documenten veilig worden opgeslagen. De medische achtergrond van een persoon kan eenvoudig en bij elkaar gebundeld worden opgeslagen in een document op de blockchain. Dit heeft als grote voordeel dat niet alle verschillende partijen deze informatie via de mail of via allerlei programma’s aan elkaar hoeven door te spelen.
Blockchain bij het stemmen
In veel landen ter wereld heerst er een democratie waarbij het volk de voorkeur mag geven via stembiljetten voor welke partij er wordt gekozen. Bijna overal gebeurd dit stemmen nog steeds met pen en papier. Ingebrachte stemmen worden vervolgens met de hand nageteld door vrijwilligers. Dit proces is fraude- en foutgevoelig terwijl blockchain dit kan oplossen door het stemproces te digitaliseren.
De valkuilen van blockchain
Naast de vele voordelen van blockchain zijn er ook enkele valkuilen. De technologie is nog jong en zoekt een weg naar succes binnen onze samenleving. Laat het ook meteen duidelijk zijn dat niet alle hedendaagse processen vervangen hoeven te worden door blockchain. Soms is persoonlijk advies nog steeds beter dan een gedigitaliseerd contract. Met andere woorden: Wanneer er geen problemen plaatsvinden in een soepel lopend proces, is er ook geen noodzaak om de gang van zaken te wijzigen.
De generatiekloof
Degene die zijn opgegroeid in het digitale tijdperk zullen weinig moeite hebben met de acceptatie en de leercurve van een nieuwe technologie. Echter zal de wat oudere generatie een stuk lastiger te prikkelen zijn voor een lastig stukje technologie zoals blockchain. Ditzelfde proces heeft het internet meegemaakt in de jaren waarin de online wereld werd ontdekt. Uiteindelijk is ook het wereldwijde web niet meer weg te denken bij zowel de jonge als de wat oudere generatie.
De noodzaak van internet
Zonder internet heeft blockchain ook geen toegevoegde waarde. Aan de andere kant, mocht er ooit iets gebeuren waardoor iedereen, overal ter wereld offline raakt dan hebben we samen een groter probleem om op te lossen. Zonder internet bestaan er ook geen digitale transacties via pinautomaten en kan er waarschijnlijk ook niet meer zo makkelijk cash geld worden gestort en worden opgenomen. Dit zijn nog de minst belangrijke zaken die dan opgelost dienen te worden aangezien bijna onze hele economie online afhankelijk is.
China's Central bank to inject $4,7M into blockchain trade platform
Lees hier het gehele artikel op CoinTelegraph.com
Gerelateerde tweets
Forbes #Blockchain 50 Companies by Industry. pic.twitter.com/NYwUz8FKzX
— Crypto Rand (@crypto_rand) March 4, 2020
Historic day for Crypto in India. We can now innovate. The entire country can participate in the Blockchain revolution
— Nischal (WazirX) ⚡️ (@NischalShetty) March 4, 2020
Your money is your money.#IndiaWantsCrypto
#Blockchain is bigger than you think
— Shalini⚡ (@DesiCryptoHodlr) January 29, 2020
🔹11,500 Startups worldwide
🔹$10 Billion total funding, half of it in last 2 yrs
🔹30 publicly traded companies
🔹11 Unicorns(worth >$1 Billion): Binance, Coinbase, Ripple & more
Blockchain isn't the future,
it's already arrived!
Blockchain is becoming a national strategy of #China, which is huge.
— Xinxi Wang (@TheRealXinxi) October 28, 2019
#China’s Central Bank to Inject $4.7M into #Blockchain Trade Platformhttps://t.co/vUFfzHfZMUhttps://t.co/PEPUD10CR4
— CN 🚀📫💡 (@_cryptoNole) March 9, 2020
Adoption takes time. pic.twitter.com/TXFvK6xLRJ
— Psychedelic El ₿arto (@PsychedelicBart) March 10, 2020
UEFA will distribute over one million soccer tickets via a blockchain-based mobile app by the end of May. pic.twitter.com/Hs64i8p3QH
— Cointelegraph (@Cointelegraph) February 17, 2020