Bitcoin halvering 2020

fiat bitcoin future

Tot voor kort werden er dagelijks 1800 verse Bitcoins op de markt gebracht met als doel uiteindelijk het maximale aantal van 21 miljoen Bitcoin te bereiken. In mei 2020 was het moment daar dat de zogenoemde ‘mining reward’ werd gehalveerd met als gevolg dat het aanbod van Bitcoin steeds schaarser wordt. Dit fenomeen wordt de ‘Bitcoin halvering’ genoemd en in het Bitcoin protocol is vastgesteld dat deze gebeurtenis eens in de 4 jaar plaats zal vinden. De 3e halvering in het Bitcoin tijdperk is vanaf nu een feit. 

Werken bij BLOX en BTC Direct: Versterk ons team!

Altijd al willen werken in de dynamische wereld van crypto? Wij zijn BLOX en BTC Direct; een jong bedrijf waarbij de sky the limit is. Wil jij je aansluiten bij deze nieuwe generatie enthousiastelingen?

De Bitcoin halvering

De Bitcoin blockchain bestaat uit een ketting van blokken met daarin tal van Bitcoin transacties. Deze transacties moeten eerst worden goedgekeurd waarna een blok kan worden toegevoegd aan de blockchain. Een decentraal netwerk aan computers (nodes) zorgt voor het goedkeuren en toevoegen van een blok op de blockchain. De bedoeling is dat de node een ingewikkelde rekensom oplost waarbij er wordt gezocht naar de hash van het laatste blok in de blockchain. Dit proces noemt men ‘Proof of Work’ (PoW) en de beheerder van een node noemt men een miner. De miner waarvan de node de rekensom het snelst heeft opgelost ontvangt voor al het werk en de genomen moeite een zogenoemde ‘mining reward’ in de vorm van nieuwe Bitcoin. Tot voor kort bestond deze mining reward uit 12,5 verse Bitcoins per blok maar dit aantal is vanaf mei 2020 gehalveerd: de Bitcoin halvering. Lees meer over de basisprincipe van blockchain…

Halvering van de Bitcoin block reward

Tijdens de beginjaren van Bitcoin was de beloning voor miners maar liefst 50 Bitcoin voor het creëren van een nieuw blok. Destijds is ook vastgesteld dat er iedere 4 jaar een halvering plaats gaat vinden. Om precies te zijn vindt er een halvering plaats na het minen van iedere 210.000 blokken. Nu, enkele jaren later, hebben er al drie halveringen plaatsgevonden waardoor de block reward nu is vastgesteld op 6,25 Bitcoin per blok. Ongeveer iedere 10 minuten wordt er een nieuw blok toegevoegd aan de Bitcoin blockchain. Een simpele rekensom leert ons dus dat er dagelijks zo’n 144 nieuwe blokken ontstaan met een totale mining reward van zo’n 900 nieuwe Bitcoins per dag. In 2024 staat de volgende halvering op de planning waardoor de block reward voor miners wordt gehalveerd van 6,25 Bitcoin naar 3,12 Bitcoin per blok. We werken hierdoor steeds meer toe naar de maximale supply van 21 miljoen Bitcoin. 

De gedachte achter de Bitcoin halvering

Dankzij deze ‘mining reward’ worden er dagelijks verse Bitcoin geïnjecteerd totdat het maximum van 21 miljoen is bereikt. Dit maximale aantal is een van de meest essentiële en unieke eigenschappen van Bitcoin en met behulp van de halvering zal Bitcoin steeds schaarser worden. In oktober 2019 is er een mijlpaal bereikt en is, sinds het bestaan van Bitcoin in 2009, de 18 miljoenste Bitcoin gemined. Dat betekent dat zo’n 85% van het totale aantal Bitcoins in omloop is gebracht. De Bitcoin halvering zorgt ervoor dat de mining rewards afnemen met als resultaat dat het aanbod nieuwe Bitcoin steeds minder wordt. De vraag naar Bitcoin wordt daarentegen steeds groter als we kijken naar het dagelijks groeiende bewustzijn bij de bevolking. De halvering zorgt ervoor dat het spel tussen vraag en aanbod wordt gespeeld waardoor het voor Bitcoin mogelijk is om een intrinsieke waarde te creëren. 

Wanneer wordt het laatste Bitcoin blok gemined?

De bloktijd van Bitcoin ligt ruwweg rond iedere 10 minuten. Deze bloktijd kan een kleine afwijking hebben afhankelijk van de hashrate en de zogenoemde ‘block difficulty’ van Bitcoin. Om niet in te gaan op details gaan we er gemakshalve van uit dat er gemiddeld iedere 10 minuten een blok wordt toegevoegd aan de Bitcoin blockchain. Er is daarnaast vastgesteld dat er een halvering plaatsvind wanneer er weer 210.000 blokken zijn gemined. Dit proces duurt ongeveer 4 jaar (210.000 / 144 = 1458 dagen). Vanaf mei 2020 tot april/mei 2024 zal de block reward 6,25 Bitcoin bedragen en zullen er dus 1312500 (210.000 * 6,25) aan verse Bitcoins in de markt worden geïnjecteerd. Dankzij de halvering zal de snelheid van dit proces alsmaar afnemen waardoor het aanbod nieuwe Bitcoins steeds schaarser wordt. In 2032 zal de block reward zelfs voor de eerste keer onder één hele Bitcoin duiken. Als we deze rekensom door gaan rekenen totdat alle 21 miljoen Bitcoin zijn gemined dan zal de laatste Bitcoin ergens in 2140 worden gecreëerd. 

Hebben Bitcoin miners hierdoor een probleem?

Een veelgestelde vraag is of miners nog kunnen verdienen aan het minen van Bitcoin wanneer de block reward met de helft afneemt? Gelukkig laat de geschiedenis ons zien dat de koers van Bitcoin in tijden van de halvering of een bepaalde periode ná iedere halvering aanzienlijk stijgt. Is dit logisch? De miners ontvangen een minder aantal Bitcoin per blok dus is het logisch dat een stijging in de koers van Bitcoin zorgt voor enige compensatie. Daarnaast is de block reward niet de enige bron van inkomsten voor een Bitcoin miner. Miners ontvangen ook een fee in de vorm van transactiekosten voor iedere Bitcoin transactie die op de blockchain wordt verzonden. Deze transactiefees worden een steeds stabielere bron van inkomsten. Lees hier meer over transactiekosten

Wat kost het minen van een Bitcoin?

Het minen van Bitcoin kost enorm veel rekenkracht en daardoor ook energie. Daarbij opgeteld worden er ook kosten gemaakt voor de aanschaf van hardware en de opslag welke nodig is voor het plaatsen van alle nodes. Er is uitgerekend dat het minen van één enkele Bitcoin gemiddeld zo’n $6.850 aan kosten met zich mee draagt. De verwachting is zelfs dat deze kosten op kunnen gaan lopen tot maar liefst $12.500 per Bitcoin. Om het netwerk intact te houden, is het dus vanzelfsprekend dat de prijs per Bitcoin zal gaan stijgen zodat het voor de miners aantrekkelijk blijft om door te gaan met dit proces. Er zullen ongetwijfeld miners failliet gaan maar dit zal er ook voor zorgen dat de blok difficulty (de moeilijkheidsgraad van de rekensom) gaat afnemen waardoor ook de kosten minder worden. Op deze manier zal het mining netwerk nooit verdwijnen. 

De huidige economische situatie

Het Corona virus heeft wereldwijd gezorgd voor enorm veel paniek. Dit heeft ook grote gevolgen voor de huidige economische situatie. Het aantal werklozen stijgt tot recordhoogtes, het aantal faillissementen neemt alsmaar toe en beurzen staan wereldwijd gigantisch onder druk. Een van de verzonnen oplossingen kenmerkt ook direct de rotheid van ons huidige financiële systeem. Er is namelijk bedacht om oneindig veel geld bij te drukken om de economie draaiende te houden. Amerika gaat bijvoorbeeld $6 biljoen (6.000.000.000.000) aan dollars bijdrukken. Gewoon: omdat het kan. Het gevolg hiervan zou kunnen betekenen dat, na alle ellende van het virus, inflatie zal gaan plaatsvinden. Met al het geld in circulatie betaal je in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid meer voor ieder product in jouw winkelwagentje. Dit is iets wat we nu niet kunnen voorstellen maar waar de mensheid zich wel bewust van moet zijn. Papiergeld blijkt namelijk niets waard te zijn wanneer een overheid zomaar kan beslissen om oneindig veel bij te drukken. De drukmachines draaien overuren.

Maar Bitcoin is schaars...

Juist! We hebben net geleerd dat er maximaal 21 miljoen Bitcoin in omloop kunnen zijn. Bitcoin is bedacht als oplossing voor het falende financiële systeem. Een digitaal en decentraal geldsysteem. Sinds de oprichting in 2009 draait de Bitcoin blockchain 24/7 zonder enige problemen of invloeden van derde partijen zoals banken, overheden of andere financiële instituten. Bitcoin is daarom klaar voor de toekomst en wordt gezien als het digitale geld van de mensheid…

Gerelateerde tweets

Steun CryptoSocial door het doneren van cryptovaluta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top