Bitcoin en altcoins kopen en verkopen op een exchange

cryptocurrency exchange koers

Wat koop ik nu precies?

Laten we het makkelijk houden… Je hebt Bitcoin en je hebt alle alternatieve coins, genaamd altcoins. Bitcoin is de moeder der crypto’s. Een combinatie van digitale en technische staaltjes gevormd tot een fenomenaal meesterwerk. In de whitepaper staat Bitcoin omschreven als een decentraal en digitaal geldsysteem: 

‘A purely peer to peer version of electronic cash would allow online payments to be sent directly from one party to another without going through a financial institute’

Bitcoin is de meest bekende cryptovaluta wereldwijd maar er bestaan, zoals gezegd, ook altcoins. Enkele bekende altcoins zijn Ethereum, Litecoin, Monero, Dash, Digibyte, XRP, Cardano, Iota en Chainlink. Maar er zijn er nog véél meer. Wist jij dat er inmiddels zo’n 5000 verschillende altcoins in omloop zijn!? Dat zijn er erg veel en tot op de dag van vandaag komen er nieuwe altcoins bij. Iedere altcoin heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken. Heel kort door de bocht is Monero bijvoorbeeld een privacy based coin terwijl Digibyte zich voornamelijk richt op snelle betalingen met minimale transactiekosten. Er zijn veel verschillen zichtbaar maar het gedecentraliseerde karakter hebben altcoins gemeen met elkaar. 

TIP! Verdiep en doe onderzoek voordat je besluit te investeren in een bepaalde coin. Spreid je kansen op meerdere coins. 

Wat is een exchange?

Het kopen en verkopen van Bitcoin of altcoins gebeurd op een zogenoemde exchange. Dit zijn aanbieders van cryptovaluta en bieden tevens aan jouw investering direct in een online wallet te plaatsen. Eigenlijk is het proces erg makkelijk. Je maakt een account aan op een betrouwbare en veilige exchange, stort vervolgens geld via Ideal of een andere betalingsmogelijkheid en koopt vervolgens de cryptomunten welke jij graag wenst te hebben. Simpel toch? Maar…

De gedachte achter Bitcoin is om een decentraal netwerk te creëren, zonder derde partij zoals een een bank, een hypotheker of een verzekeringspartij. Een exchange is noodzakelijk voor de handel maar zorgt wel weer voor deze minder betrouwbare tussenlaag. Alhoewel Bitcoin tot nu toe souverijn is gebleken en onmogelijk kan worden gehackt, kunnen we dit helaas niet zeggen over bepaalde exchanges. In het verleden zijn er meerdere exchanges gehackt, opgedoekt of in het nieuws gekomen vanwege een of ander schandaal. Om deze reden zijn hierbij wat aanbieders geselecteerd op betrouwbaarheid en veiligheid, zodat er zonder risico gekocht en verkocht kan worden. 

Mijn eerste ervaringen met het kopen en verkopen van cryptovaluta is met de welbekende Nederlandse exchange ‘Litebit’. Tot op heden gebruik ik deze exchange nog steeds voor het handelen in crypto. De service is uitstekend, de exchange is makkelijk in gebruik en het meest belangrijk is dat Litebit betrouwbaar is en alles doet om de veiligheid van klanten te waarborgen. 

Veiligheid

4.5/5

Makkelijk in gebruik

4/5

Betrouwbaarheid

4/5

Service

4.1/5

Sinds een tijdje maak ik ook gebruik van Bitcoin Meester voor het kopen en verkopen van cryptovaluta. Het voordeel van deze exchange is dat het aanbod in crypto enorm groot is. Daarnaast ziet de exchange er visueel top uit en is eenvoudig in gebruik. In vergelijking met Litebit is Bitcoin Meester ook Nederlands en dat maakt het lekker makkelijk. Ook geld storten via Ideal is mogelijk. 

Veiligheid

4.3/5

Makkelijk in gebruik

4.5/5

Betrouwbaarheid

4/5

Service

4.1/5

Binance is wereldwijd een van de meest toonaangevende exchanges. Binance is misschien wel het platform met het grootste assortiment ter wereld. Persoonlijk vind ik Binance meer geschikt voor de wat meer ervaren handelaren. Om geld te kunnen storten via Ideal is een registratie bij bitvavo.com verplicht. Qua veiligheidsmaatregelen is Binance erg vooruitstrevend en er zijn verschillende technische snufjes ingebouwd om te zorgen dat jouw crypto’s veilig zijn opgeslagen. Binance kan voornamelijk worden gezien als wisselkantoor voor cryptocurrency waarbij je Bitcoin en Ethereum inruilt voor altcoins. 

Veiligheid

4.6/5

Makkelijk in gebruik

3.3/5

Betrouwbaarheid

4/5

Service

4/5

Overige exchanges

Op basis van mijn persoonlijke ervaringen met het kopen en verkopen van crypto’s kan ik bovenstaande exchanges allemaal aanraden. Uiteraard zijn er nog wel wat meer betrouwbare en veilige exchanges alleen kan ik deze niet persoonlijk beoordelen omdat ik geen ervaringen heb op deze handelsplatformen. Door het lezen van recensies, verhalen (online influencers) en wat zelfstandig online onderzoek, heb ik een opsomming gemaakt van exchanges die volgens anderen zeer zeker aan te raden zijn.

1. Coinbase
2. Kraken
3. Bitvavo (NL)
4. BTCDirect (NL)
5. KuCoin
6. Anycoin Direct (NL)

Crypto strategie: Ben ik een trader of een HODLER?

Tot slot bepaal je je strategie. Ga je voor de korte termijn waarin je intensief aan het traden bent of kies je voor de lange termijn en speel je in op geduld. 

Kies je voor het actief traden van cryptocurrencies dan kies je voor het vaak kopen en verkopen van een bepaalde coin. Je zoekt hierbij naar patronen en volgt zaken op de markt nauwkeurig. Verdienen met deze strategie doe je door op het juiste moment te kopen en te verkopen. Je koopt op het moment dat een munt een dal heeft bereikt en verkoopt weer op een piekmoment. Deze manier kan (zeker in de beginfase) erg frustrerend zijn maar volgens vele kenners is deze strategie ook enorm winstgevend als je door krijgt hoe het werkt.

Persoonlijk geloof ik meer in investeren op de lange termijn. Ten eerste word ik zenuwachtig wanneer ik iedere dag de koers bekijk. Daarnaast geloof ik in de blockchain technologie en denk ik oprecht dat blockchain en cryptocurrencies over enkele jaren niet meer weg te denken zijn uit onze samenleving. Door maandelijks te investeren in de cryptovaluta waarin ik geloof, word ik een HODLER genoemd. Mijn strategie is om te accumuleren in bepaalde coins en zo mijn ‘stack’ uit te breiden. Op het moment dat de koersen gaan stijgen, trek ik mijn conclusies en ga ik op dat moment bekijken of ik ga verkopen. 

Is het niet te laat om in te stappen?

Naar mijn mening is het zeker niet te laat om in te stappen. Slechts een klein percentage van de wereldbevolking is bekend met Bitcoin en altcoins. Een nog kleiner percentage is in het bezit van cryptovaluta. Gaan we de marketcap van crypto (november 2019 ; $200 miljard) vergelijken met deze van goud ($7 triljoen) dan zijn de groeimogelijkheden eindeloos.
Op het moment van schrijven is het juist de perfecte tijd om te investeren. Altcoins hebben zelden zo laag gestaan terwijl het sentiment weer positief begint te worden. Belangrijk is dat de cryptowereld niet stil heeft gestaan en ondertussen is blijven bouwen aan een meer volwassen product. We gaan steeds meer mainstream! Net zoals de revolutie van de telefonie en de revolutie van het internet, hebben blockchain en cryptocurrencies tijd nodig om een plekje te vinden in onze samenleving. Wanneer de massa vertrouwen begint te krijgen in het product dan gaan we gouden tijden tegemoet. 

bitcoin mining machine

Interesse in het kopen van een mining machine?

Heb je altijd al Bitcoin, Ethereum of een andere cryptovaluta willen minen? Start hier met jouw onderzoek naar het kopen van een mining machine. Veel plezier en succes!

Crypto Twitter Tweets

In de categorie ‘trending crypto tweets’ worden de meest actuele en interessante Twitter posts uitgelicht. Neem een kijkje in de wereld van Crypto Twitter en blijf op de hoogte van alle gebeurtenissen. Zie wie de meest toonaangevende influencers zijn en lees wat zij dagelijks te melden hebben.

Lees Ook...

crypto bitcoin hardware wallet

De veiligheid van hardware wallets

Een crypto hardware wallet kun je vergelijken met een tastbare portemonnee. Een hardware wallet is een van de meest veilige manieren om zelf cryptocurrencies te beheren.

Bull Bear bullish bearish

Feiten en weetjes over de bullrun

Degene die sinds 2017 of zelfs al langer actief zijn in de wereld van cryptocurrency, zullen zich de laatste bullrun nog wel kunnen herinneren. Deze euforie duurde enkele weken en het gevoel was ongekend.

Steun CryptoSocial door het doneren van cryptovaluta

Scroll naar top