Handelen in Bitcoin en altcoins op een exchange

cryptocurrency exchange koers

Wat koop ik nu precies?

Laten we het makkelijk houden… Je hebt Bitcoin en je hebt alle alternatieve coins, genaamd altcoins. Bitcoin is de moeder der crypto’s. Een combinatie van digitale en technische staaltjes gevormd tot een fenomenaal meesterwerk. In de whitepaper staat Bitcoin omschreven als een decentraal en digitaal geldsysteem: 

‘A purely peer to peer version of electronic cash would allow online payments to be sent directly from one party to another without going through a financial institute’

Bitcoin is de meest bekende cryptovaluta wereldwijd maar er bestaan, zoals gezegd, ook altcoins. Enkele bekende altcoins zijn Ethereum, Litecoin, Monero, Dogecoin, BNB, XRP, Cardano, Cronos en bijvoorbeeld Chainlink. Maar er zijn er nog véél meer en dit aantal blijft zich alsmaar uitbreiden. Op CoinMarketCap staan alle cryptovaluta gerangschikt op de marketcap van de circulating supply van alle cryptovaluta. Neem eens een kijkje op deze website en constateer dat er er inmiddels zo’n 19.000 verschillende altcoins in omloop zijn! Dat zijn er erg veel en in vergelijking met 2017 drie keer verdubbeld. Iedere altcoin heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken. Heel kort door de bocht is Monero bijvoorbeeld een privacy based coin terwijl Digibyte zich voornamelijk richt op snelle betalingen met minimale transactiekosten. Er zijn veel verschillen zichtbaar maar het gedecentraliseerde karakter hebben altcoins gemeen met elkaar. 

TIP! Verdiep en doe onderzoek voordat je besluit te investeren in een bepaalde coin. Spreid je kansen en investeer alleen geld wat je ook daadwerkelijk kunt ‘verliezen’.

Wat is een exchange?

Het kopen en verkopen van Bitcoin of altcoins gebeurd op een zogenoemde exchange. Een andere naam voor een exchange is ‘broker’ of in het Nederlands ‘handelsplatform’. Exchanges zijn aanbieders van cryptovaluta en bieden tevens aan jouw investering direct in een online wallet te plaatsen. Het proces van aanmelden heeft zich de laatste jaren flink ontwikkeld mede doordat de wetgeving het verplicht heeft gesteld om te weten wie, waar handelt. Dit heeft ertoe geleidt dat je als klant zijnde verplicht bent om jezelf officieel te identificeren door middel van de KYC vertificatie (know your customer). Na het volgen van enkele  verplichte stappen heb je jezelf geïdentificeerd en is jouw persoonlijke account aangemaakt op de exchange waarvoor jij hebt gekozen. Stort vervolgens geld via Ideal of een andere betalingsmogelijkheid en koop vervolgens de cryptovaluta welke jij graag wenst te hebben. Simpel toch? Maar…

De gedachte achter Bitcoin is om een decentraal netwerk te creëren, zonder derde partij zoals een een bank, een hypotheker of een verzekeringspartij. Een exchange is noodzakelijk voor de handel maar zorgt wel weer voor deze minder betrouwbare tussenlaag. Alhoewel Bitcoin tot nu toe souverijn is gebleken en onmogelijk kan worden gehackt, kunnen we dit helaas niet zeggen over bepaalde exchanges. In het verleden zijn er meerdere exchanges gehackt, opgedoekt of in het nieuws gekomen vanwege een of ander schandaal. Om deze reden zijn hierbij wat aanbieders geselecteerd op betrouwbaarheid en veiligheid, zodat er zonder risico gekocht en verkocht kan worden. 

Mijn eerste ervaringen met het kopen en verkopen van cryptovaluta is met de welbekende Nederlandse exchange ‘Litebit’. Tot op heden gebruik ik deze exchange nog steeds voor het handelen in crypto. De service is uitstekend, de exchange is makkelijk in gebruik en het meest belangrijk is dat Litebit betrouwbaar is en alles doet om de veiligheid van klanten te waarborgen. 

Veiligheid

4.5/5

Makkelijk in gebruik

4/5

Betrouwbaarheid

4/5

Service

4.1/5

Sinds enkele jaren maak ik ook gebruik van Bitcoin Meester voor het kopen en verkopen van cryptovaluta. Het voordeel van deze exchange is dat het aanbod in crypto enorm groot is. Daarnaast ziet de exchange er visueel top uit en is eenvoudig in gebruik. In vergelijking met Litebit is Bitcoin Meester ook Nederlands en dat maakt het extra makkelijk. Ook geld storten via Ideal is mogelijk. 

Veiligheid

4.3/5

Makkelijk in gebruik

4.5/5

Betrouwbaarheid

4/5

Service

4.1/5

Binance is wereldwijd een van de meest toonaangevende exchanges. Binance is misschien wel het platform met het grootste assortiment ter wereld. Persoonlijk vind ik Binance meer geschikt voor de wat meer ervaren handelaren. Door regulering van de lokale overheid kun je tegenwoordig geen euro’s direct meer naar je eigen bankrekening verplaatsen. Binance heeft wel tal van andere opties zoals een fysieke betaalkaart (VISA) waarmee je in bijna iedere winkel kunt betalen met cryptovaluta. Qua veiligheidsmaatregelen is Binance erg vooruitstrevend en er zijn verschillende technische snufjes ingebouwd om te zorgen dat jouw crypto’s veilig zijn opgeslagen. Binance kan voornamelijk worden gezien als wisselkantoor voor cryptocurrency waarbij je Bitcoin en Ethereum inruilt voor altcoins. 

Veiligheid

4.6/5

Makkelijk in gebruik

3.3/5

Betrouwbaarheid

4/5

Service

4/5

Overige exchanges

Op basis van mijn persoonlijke ervaringen met het kopen en verkopen van crypto’s kan ik bovenstaande exchanges allemaal aanraden. Uiteraard zijn er nog wel wat meer betrouwbare en veilige exchanges alleen kan ik deze niet persoonlijk beoordelen omdat ik geen ervaringen heb op deze handelsplatformen. Door het lezen van recensies, verhalen (online influencers) en wat zelfstandig online onderzoek, heb ik een opsomming gemaakt van exchanges die volgens anderen zeer zeker aan te raden zijn.

1. Coinbase
2. Kraken
3. Bitvavo (NL)
4. BTCDirect (NL)
5. KuCoin
6. Anycoin Direct (NL)

Bepaal jouw crypto strategie: Ben ik een trader of een HODLER?

Tot slot bepaal je de strategie die het meest bij jouw persoonlijkheid past. Ga je voor de korte termijn waarin je intensief aan het traden bent of kies je voor de lange termijn en speel je in op geduld. 

Kies je voor het actief traden van cryptocurrencies dan kies je voor het vaak kopen en verkopen van een bepaalde coin. Je zoekt hierbij naar patronen en volgt zaken op de markt nauwkeurig. Verdienen met deze strategie doe je door op het juiste moment te kopen en te verkopen. Je koopt op het moment dat een munt een dal heeft bereikt en verkoopt weer op een piekmoment. Deze manier kan (zeker in de beginfase) erg frustrerend zijn maar volgens vele kenners is deze strategie ook enorm winstgevend als je door krijgt hoe het werkt. Hoe meer tijd je hierin investeert, des te meer zie je bepaalde terugkerende patronen en maak je jouw eigen technische analyses. Wordt een specialist en deel jouw kennis met anderen op social media platformen. Let wel op want het geven van financieel advies is niet toegestaan.

Persoonlijk geloof ik meer in investeren op de lange termijn. Ten eerste word ik zenuwachtig wanneer ik iedere dag de koers van voonamelijk Bitcoin bekijk. Daarnaast geloof ik in de blockchain technologie en denk ik oprecht dat blockchain en cryptocurrencies over enkele jaren niet meer weg te denken zijn uit onze samenleving. Door maandelijks een x-bedrag te investeren in cryptovaluta word ik een HODLER genoemd. Mijn strategie is om te accumuleren in bepaalde coins en zo mijn ‘stack’ uit te breiden. Op het moment dat de koersen gaan stijgen, trek ik mijn conclusies en ga ik op dat moment bekijken of ik ga verkopen en eventueel hervedelen. 

Ben ik te laat om in Bitcoin en andere cryptovaluta te stappen?

Naar mijn mening is het zeker niet te laat om in te stappen. Slechts een klein percentage van de wereldbevolking is bekend met Bitcoin en altcoins. Een nog kleiner percentage is in het bezit van cryptovaluta. Daarnaast wordt het aanbod verse Bitcoin dagelijks minder en neemt de vraag wereldwijd juist toe. Net zoals de revolutie van de telefonie en de revolutie van het internet, hebben blockchain en cryptocurrencies tijd nodig om een plekje te vinden in onze samenleving. Wanneer de massa vertrouwen begint te krijgen in het product dan gaan we gouden (digitale) tijden tegemoet. 

Belangrijk is dat de crypto space dagelijks ontwikkeld en zeker niet stil staat. Hoe mooi is het bijvoorbeeld dat mensen in ontwikkelingslanden een eerlijke kans krijgen en dankzij Bitcoin een mogelijkheid zien om corruptie te ontlopen en ongelijkheid te bestrijden!? Sinds de oprichting van Bitcoin in 2009 is er alsmaar gebouwd aan een meer volwassen product. In 2017 zei ik ‘we gaan steeds meer mainstream’. Nu (2022), een aantal jaren later zijn er landen die Bitcoin als wettig betaalmiddel hebben geaccepteerd; zijn er banken die zoeken naar oplossingen om cryptovaluta en -betalingen te integreren; zijn er tal van ondernemingen die Bitcoin gebruiken als ‘store of value’ en krijgen topsporter betaald in Bitcoin. 

#Exchange

#broker #trading #Bitcoin #altcoins #coinmarketcap

Lasereyed Bullish Hello | €3,49

Decorated Birthday Cake | €3,49

Bitcoin Hopium Potion | €3,49

HODL Birthday | €3,49

Steun CryptoSocial door het doneren van cryptovaluta

Scroll naar top