Het verschil tussen Ripple en XRP

Alles wat je moet weten over Ripple, XRP en de escrow wallet

Ripple en XRP worden regelmatig met elkaar verward. Dit tot grote ergernis van de grote groep vaste aanhangers van Ripple…of XRP?  Deze verwarring is echter niet helemaal onlogisch omdat Ripple afwijkt van alle andere cryptocurrencies. Waar het decentrale karakter juist kenmerkend is voor Bitcoin en andere altcoins, wordt het overgrote deel van de zogenoemde XRP tokens beheerd door Ripple zelf. Ook profileert Ripple zich als een innovatieve oplossing voor het verrichten van wereldwijde betalingen speciaal voor banken en andere financiële instituten. Hierdoor kent Ripple naast een grote aanhang ook veel tegenstand. Deze tegenstanders vinden dat Ripple een buitenbeentje is in cryptoland.

Broker BitcoinMeester crypto

Start vandaag nog met het handelen van crypto op BitcoinMeester.nl

Bekijk zelf de website en beoordeel of deze exchange voldoet aan jouw wensen. Maak een account aan en start vandaag nog met handelen in cryptocurrencies!

Het bedrijf Ripple en de token XRP

Om het verschil tussen Ripple en XRP duidelijk uit te leggen gaan we iets dieper in op een stukje geschiedenis.  Al in 2004 werd de organisatie Ripple bedacht door Ryan Fugger. Na het vrijgeven van de Bitcoin whitepaper in 2009 werd Ripple drie jaar later doorontwikkeld tot een protocol voor banken en andere financiële instellingen. Dit was ook het jaar waarin de token XRP werd ontwikkeld. In 2013 werd de naam Ripple Labs bedacht en vervolgens, in 2015, hernoemd tot Ripple. Inmiddels is de token XRP, naast Bitcoin, Ethereum en Litecoin, wellicht wel een van de meest bekende cryptocurrencies in omloop. Met een huidige market cap van zo’n 10 miljard dollar staat XRP op plaats drie in de ranking. De waarde van de token blijft de laatste maanden dalen en schommelt momenteel tussen de $0,20 en de $0,25. De ATH van XRP werd genoteerd in januari 2018 met een prijs van $3,84. 

Samenwerking Ripple met banken wereldwijd

Ripple profileert zich als een innovatieve oplossing voor het verrichten van wereldwijde betalingen speciaal voor banken en andere financiële instituten. Het doel van Ripple is om gebruik te maken van de technologie achter XRP om snellere banktransacties over de hele wereld mogelijk te maken. In deze wereld, met de huidige technologie en kennis, is het moeilijk te bevatten dat transacties tussen bepaalde landen en financiële instituties nog vele hindernissen kent. Ripple wil dit eenvoudiger maken en werkt aan een ecosysteem waarin financiële instellingen razendsnel geld kunnen overboeken naar andere landen. Hiervoor is een technologie ontwikkeld met de naam ‘XRP Ledger’ (XRPL). XRPL werkt als een gedistribueerd economisch systeem dat niet alleen transacties en accounting-informatie bijhoudt, maar ook wisseldiensten voor een groot aantal valutaparen aanbiedt. Financiële instellingen zoals banken kunnen de XRPL technologie implementeren bovenop de bestaande infrastructuur om ’traditionele’ betaalsystemen te verbeteren. De token XRP speelt natuurlijk een centrale rol in dit hele verhaal.

Maximaal aantal XRP tokens

Tijdens de ontwikkeling van XRP heeft Ripple besloten een maximaal aantal tokens te creëren. Dit is op zich niet zo speciaal omdat Bitcoin uiteindelijk ook een maximaal aantal van 21 miljoen zal bereiken. Echter heeft Ripple ervoor gekozen om dit maximale aantal van 100 miljard XRP vanaf de start volledig vrij te geven. Dit aantal wordt, tot op de dag van vandaag, gehandhaafd. Er komen geen miners aan te pas die transacties goedkeuren waardoor nieuwe tokens ontstaan. Ripple werkt met nodes die in handen zijn van Ripple zelf en de diverse financiële instellingen waar de Ripple technologie draaiende is. Dit zijn onafhankelijke servers die geen berekeningen hoeven uit te voeren net zoals bij Bitcoin (PoW principe). Deze nodes valideren zelf transacties zoals we dit kennen bij traditionele banken. Hierdoor worden XRP transacties onmiddelijk uitgevoerd waardoor XRP tot een van de snelste cryptocurrencies kan worden gerekend.

Escrow wallet Ripple

Meer dan de helft van de 100 miljard XRP tokens die bij de start zijn vrijgegeven, worden beheerd door Ripple zelf. Een totaal van 55 miljard tokens worden bewaard in de escrow wallet van Ripple. Iedere maand worden 1 miljard tokens verkocht (vele noemen het ‘dumpen’) om nieuwe projecten en overnames te financiëren en om salarissen te blijven betalen. Ripple is dus sterk afhankelijk van de verkoop van XRP tokens om de motor draaiende te blijven houden. Een ander doel om maandelijks 1 miljard XRP tokens te dumpen is om het ecosysteem te laten groeien en adoptie te stimuleren door bijvoorbeeld XRP tokens te verkopen aan geïnteresseerde banken. Net zoals bij alle andere cryptovaluta’s zijn deze transacties zichtbaar voor iedereen. 

Betekenis 'escrow'

Een bedrag dat wordt ingehouden op een betaling en in depot wordt gehouden bij een derde partij (bijvoorbeeld bij een bank) voor een bepaalde periode of totdat er aan een bepaalde voorwaarde is voldaan. 

Ripple centraal of decentraal?

Het uitgangspunt van Ripple is om zichzelf te profileren als een innovatieve oplossing voor het verrichten van wereldwijde betalingen speciaal voor banken en andere financiële instituten. Dit streven is ook meteen de voornaamste reden waarom de organisatie zoveel kritiek te verwerken krijgt. Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn juist ontwikkeld met het idee om financiële transacties te scheiden van financiële partijen. Ripple doet juist exact het omgekeerde door samen te werken met financiële instanties wereldwijd. Ripple wordt ondersteund door enkele grote spelers in de financiële sector zoals American Express, UBS, Santander, RBC en Westpac. Deze instituten hebben hierdoor een zekere macht over Ripple waardoor Ripple meer gecentraliseerd dan gedecentraliseerd is. 

Daarnaast heeft Ripple 55% van de totale 100 miljard XRP tokens in eigen beheer waardoor het bedrijf veel druk kan uitoefenen op de prijs. Deze enorme hoeveelheid tokens (in eigen bezit) in combinatie met de samenwerking met diverse financiële instanties staat lijnrecht tegenover het decentrale karakter van Bitcoin en de meeste andere altcoins. 

 

Gerelateerde tweets

Steun CryptoSocial door het doneren van cryptovaluta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top