Uitleg crypto market cap

Als we gaan zoeken naar de betekenis van het begrip ‘market cap’ dan omschrijft Wikipedia deze als volgt: ‘De beurswaarde van een bedrijf, ook wel marktkapitalisatie (Engels: market cap) of beurskapitalisatie genoemd, is de totale waarde van de aandelen van een bedrijf volgens de beurskoers’. Dit wil zeggen dat ieder beursgenoteerd bedrijf een marktkapitaal kent en, in principe, te koop is tegen de prijs waarvoor de onderneming op dat moment waard is. In dit blogbericht gaan we uiteraard wat dieper in op de market cap van Bitcoin en altcoins. Het is ook bijzonder om de totale marktkapitalisatie van cryptocurrencies te vergelijken met deze van goud of bekende multinationals zoals Amazon of Apple. Het is wellicht taaie materie maar een market cap is reuze interessant (en zeker als je er een klein beetje verstand van hebt).

Start vandaag nog met het handelen van cryptovaluta op BitcoinMeester.nl

Het kopen en verkopen van Bitcoin of altcoins gebeurd op een zogenoemde exchange. Dit zijn aanbieders van cryptovaluta en bieden tevens aan jouw investering direct in een online wallet te plaatsen. Eigenlijk is het proces erg makkelijk. Bekijk zelf de website en beoordeel of deze exchange voldoet aan jouw wensen.

Het berekenen van een market cap

We nemen Bitcoin als voorbeeld voor het berekenen van de market cap. Allereerst is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen het maximale aantal coins en het circulerende aantal coins. Ook wel de max supply en de circulating supply genoemd.

Max supply

Om in Nederlandse termen te blijven, betekend de ‘max supply’ het totaal aantal Bitcoin welke ooit in omloop zullen zijn. Dit aantal wordt afgedwongen dankzij het consensus algoritme en is vastgesteld op 21 miljoen stuks waarbij de laatste Bitcoin ergens rond 2140 zal worden vrijgegeven. Dit aantal zal uiteindelijk worden bereikt doordat miners er dagelijks voor zorgen dat transacties worden goedgekeurd op de blockchain. Het goedkeuren van een transactie zorgt voor het toevoegen van een nieuw block op de Bitcoin blockchain waarvoor de miner een bepaalde mining reward krijgt in de vorm van verse Bitcoins. Dit proces wordt het ‘Proof of Work’ (PoW) algoritme genoemd en zal blijven plaatsvinden totdat het maximale aantal van 21 miljoen is bereikt. Let op! Dit aantal is niet belangrijk voor het berekenen van de huidige market cap. 

Circulating supply

Wat we wel willen weten voor het berekenen van de market cap, is het circulerende aantal Bitcoin op dit moment. Dit circulerende aantal is, op het moment van schrijven, zo’n 18,2 miljoen Bitcoin. Wil je de market cap berekenen van een bepaalde altcoin dan is het dus belangrijk om te weten wat de ‘circulating supply’ is van dit moment. 

Rekensom market cap Bitcoin

Uiteindelijk is het van belang om te weten wat de waarde is van één enkele Bitcoin op dit moment. Deze waarde vermenigvuldigen we met het circulerende aantal Bitcoin waardoor we uiteindelijk een uitkomst hebben in de vorm van de totale market cap van Bitcoin. Dus, op 20 januari van het jaar 2020 is de market cap van Bitcoin: 

18.171.700 BTC x $8.648,98 USD = $157.166.688.389 USD ($157 miljard en een ‘beetje’).

De totale market cap van cryptocurrencies

Als we dit vervolgens uitrekenen voor iedere altcoin op de markt en we tellen de Bitcoin market cap hierbij op dan komen we uit op de totale market cap van cryptocurrencies. Deze schommelt momenteel al weken tussen de $230-$250 miljard. Gelukkig hoeven we dit niet zelf te berekenen en zijn er diverse websites waar de totale market cap en de market cap van iedere coin zichtbaar is. De meest bekende website hiervoor is Coinmarketcap

Nogmaals, cruciaal in dit verhaal zijn de circulerende aantal coins en de huidige waarde van een cryptovaluta. Alleen de waarde van een cryptovaluta wil namelijk niets zeggen over de market cap van desbetreffende coin. Om een voorbeeld te noemen bezet XRP ($xrp) momenteel de derde plaats op de totale lijst van crypto market caps met een waarde van ongeveer $0,23 per XRP. Terwijl bijvoorbeeld Maker ($mkr) de 25e plaats bezet met een waarde van ruim $480 per coin. De slimmeriken onder ons zullen meteen in de gaten hebben dat de circulating supply van XRP vele malen hoger zal zijn in vergelijking met deze van Maker waardoor XRP hoger staat genoteerd. 

Feitjes over de crypto market cap

 • De dominantie van Bitcoin t.o.v. altcoins in de market cap is momenteel zo’n 65% van het totaal.
 • De totale crypto market cap heeft momenteel een waarde van ongeveer $239 miljard.
 • De waarde van alle altcoins bij elkaar vertegenwoordigt zo’n $82 miljard.
 • De top 3 altcoins met de hoogste market cap zijn Ethereum ($18 miljard), XRP ($10 miljard) en Bitcoin Cash ($7 miljard).
 • Vorig jaar (januari 2019) kende de totale crypto market cap een dieptepunt met een waarde van 126 miljard.
 • Een jaar eerder noteerde de totale market cap een All Time High met een waarde van ruim $800 miljard. 
 • In januari 2018 noteerde Bitcoin een All Time High van $19,7 miljard met een market cap van $330 miljard. 

Categorieën in de market cap

Cryptocurrencies worden in categorieën gedeeld op basis van de market cap. Het toekennen van coins in bepaalde gradaties hangt natuurlijk erg samen met het sentiment in de markt. Wanneer een waarde van een coin enorm toe- of afneemt dan kan het betekenen dat desbetreffende cryptovaluta in een andere categorie wordt geplaatst. We kenmerken de volgende categorieën…

High Cap coins

Tot de high cap coins behoren de cryptovaluta waarvan de market cap een waarde heeft boven de $10 miljard. Vandaag de dag behoren alleen Bitcoin ($btc) en Ethereum ($eth) tot de High Cap coins. High Cap coins zijn over het algemeen betrouwbare investeringen aangezien prijsmanipulatie door een of enkele personen weinig invloed heeft op de totale market cap van deze coins. 

Mid Cap coins

Mid Cap coins kennen een market cap met een waarde tussen de $1-$10 miljard. Momenteel kunnen we zeggen dat de Mid Cap coins plaats 3 tot en met 16 bezetten op Coinmarketcap. Tot deze Mid Cap cryptourrencies behoren welbekende namen zoals o.a. XRP ($xrp), Litecoin ($ltc), Monero ($xmr), Dash ($dash), Stellar Lumens ($xlm) en Cardano ($ada). Aangezien de market cap van deze coins varieert tussen de 1 en de 10 miljard dollar, zijn deze investeringen wat meer risicovol dan de High Cap coins. Als we kijken naar het verleden dan zijn de meeste Mid Cap coins gereformeerde namen met een solide basis voor de toekomst. 

Small Cap coins

Alle andere coins behoren dus tot de Small Cap coins. Deze groep vertegenwoordigt dus het overgrote deel van de markt en hebben ieder een market cap van minder dan $1 miljard. Sommige Small Cap coins behoorden nog niet zo lang geleden tot de categorie High Cap coins. Vanwege de enorme dalingen in de totale market cap heeft het merendeel van de altcoins enorme klappen te verwerken gekregen. Solide projecten met hardwerkende teams en een briljante toekomst in het vooruitzicht behoren vooralsnog tot de groep Small Cap coins. Wellicht gaat hier binnenkort weer verandering in plaatsvinden zodat sommige coins een betere positionering kennen dan de huidige bezetting. 

The Bitcoin Standard op Bol.com

Altijd alles willen weten van Bitcoin? Waarom Bitcoin weldegelijke een 'valuta' is, en waarom het huidige systeem is achterhaald? Dit boek omschrijft alle informatie over de evolutie van geld en het ontstaan van Bitcoin.

Bitcoin revolutie crypto

Een absolute must-read

Crypto-expert Quinten Francois legt uit waarom Bitcoin een blijver is, en zelfs de volgende stap in de evolutie van geld. Dit boek geeft antwoord op de vragen over hoe en waarom cryptovaluta een middelpunt gaat vormen in onze toekomst.

Gerelateerde tweets

Steun CryptoSocial door het doneren van cryptovaluta

4 gedachtes op “Uitleg crypto market cap”

  1. Thomas Weiss

   Thanks for the motivating words. Let’s keep building together for a better decetralized world!

  1. Thomas Weiss

   Welcome at CryptoSocial and many thanks for your inspiring words. These kind of comments make me smile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top