Wat is een Bitcoin Mining Machine?
Goud wordt gedolven, Bitcoins worden gemined. Nieuwe Bitcoins worden uitgegeven door het netwerk en ontstaan tijdens het proces wat ‘mining’ wordt genoemd.
Om het zo eenvoudig mogelijk te verwoorden is mining niets meer of minder dan het vastleggen van de transacties die in het Bitcoin netwerk plaatsvinden op de blockchain. Minen kost zowel energie als moeite en daarom maken de miners kans op het verkrijgen van nieuwe Bitcoins. In oktober 2019 is er een mijlpaal bereikt en is de 18(!) miljoenste Bitcoin gemined. In het Bitcoin protocol is vastgesteld dat er uiteindelijk maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop zullen zijn. Om zelf Bitcoins te kunnen minen heb je geavanceerde hardware nodig: mining machines.
Wat is blockchain?
Om het mining proces te begrijpen is het verstandig om te beginnen bij een beknopte uitleg van de blockchain technologie. Vrij vertaald is een blockchain een ketting van blokken waarin informatie staat opgeslagen. De Bitcoin blockchain is een decentraal, online register en is voor iedereen toegankelijk. Dit register is het digitale kasboek waar alle Bitcoin transacties worden vastgelegd. Iedereen die Bitcoin software heeft geïnstalleerd en deelneemt aan het netwerk, bewaard een kopie van de blockchain. Al deze deelnemers op het netwerk communiceren met elkaar en vormen op deze manier een peer to peer netwerk. Dit decentrale karakter maakt het Bitcoin protocol uniek en onmogelijk te kraken.
Waaruit bestaat een block op de blockchain?
Een block bestaat uit informatie, een hash en de vorige hash. In het geval van Bitcoin is de informatie een verzameling van goedgekeurde transacties. Een hash is te vergelijken met een vingerafdruk maar dan bestaande uit veel getallen en letters. Ieder block heeft een eigen hash net zoals ieder mens zijn/haar eigen unieke vingerafdruk heeft. Stel je voor dat er wordt geknoeid met een block dan verandert de hash van dit block automatisch. Als dit gebeurd dan kan het volgende block niet meer terugverwijzen naar dit block. De chain wordt daardoor verbroken. Door het veranderen van een block is geen enkel ander block hierna nog geldig. Dankzij het peer to peer netwerk gaat het minen vervolgens weer vrolijk door waar het is gebleven voordat de fraude op de blockchain plaats vond. Ongeveer elke 10 minuten komt er een nieuw block bij en wordt de blockchain een stukje langer.
Het minen van Bitcoin
Het netwerk legt goedgekeurde transacties vast op de blockchain. Dit proces heet minen en dit wordt gedaan door miners. Bitcoin werkt op basis van het Proof of Work model (afgekort PoW), een hashing algoritme. Een computer moet een goede grafische kaart hebben of speciale hardware bevatten zodat de hashrate (rekenkracht) zal stijgen. Er moet namelijk een ingewikkelde rekensom worden opgelost. De miner die deze rekensom als eerste oplost mag het nieuwe block toevoegen aan de blockchain. Des te groter de hashrate, des te groter de kans dat de rekensom als eerste is opgelost. De miner krijgt voor de moeite een beloning van 12,5 nieuw gemaakte Bitcoins en de transactie-vergoedingen die horen bij de transacties in het block.
De voor- en nadelen van het Proof of Work algortime
Er zijn veel tegenhangers van het Proof of Work model. Geloof je niet in Bitcoin en sta je niet open voor een nieuwe vooruitstrevende technologie dan wordt er al snel gegrepen naar alle negatieve effecten van het mining systeem. Vooral het grote verbruik van energie wordt gezien als een serieus probleem. Als we dit in perspectief plaatsen met alle overige problematiek in de wereld dan valt dit nog wel te overzien.
De voordelen
- Het leerproces / de ervaring
- De deelname aan het netwerk
- Je levert een bijdrage aan de veiligheid van een bepaalde cryptocurrency
- De beloning die je krijgt wanneer een block wordt gemined
De nadelen
- Het energieverbruik
- De milieuvervuiling
- Het lawaai van de mining machines
- De benodigde ruimte
- De hoeveelheid concurrentie
Interesse in het kopen van een mining machine?
Heb je altijd al Bitcoin, ethereum of een andere cryptovaluta willen minen? Start hier met jouw onderzoek naar het kopen van een mining machine. Veel plezier en succes!
This is pretty savage advertising from @cryptocom.
Letting the people know there is another option 🔥 pic.twitter.com/vAN1iXf0J5 — Pomp 🌪 (@APompliano) September 27, 2019
Wie weet ben je ooit al eens een Bitcoin pinautomaat tegen gekomen… Zomaar, toen je in de stad liep of ergens op een luchthaven in het buitenland. De kans is tegenwoordig namelijk vrij groot dat je, ergens in de wereld, een pinautomaat speciaal voor cryptocurrencies tegen gaat komen. Zo’n pinautomaat wordt een Bitcoin ATM genoemd en inmiddels zijn er wereldwijd al zo’n 6.000 in gebruik.
Lees ook...
Eenvoudig en snel handelen in crypto via exchanges
Het kopen en verkopen van Bitcoin of altcoins gebeurd op een zogenoemde exchange. Dit zijn aanbieders van cryptovaluta en bieden tevens aan jouw investering direct in een online wallet te plaatsen.
Herken waardevolle content op twitter
Je kent het wel. Scrollen door alle tweets, op zoek naar berichten die jou aanspreken. Je zoekt naar bepaalde woorden of crypto content waarvan jij enthousiast wordt.