Wat is een Bitcoin whale?

Wat is een Bitcoin whale? Alle informatie over digitale whales

Bitcoin whale wallet

Een whale is een persoon, een bedrijf, een instantie of zelfs een overheid in het bezit van een grote hoeveelheid Bitcoin of andere cryptovaluta. Zelfs zo veel dat een whale de koers van een coin kan beïnvloeden. Wist je bijvoorbeeld dat Bulgarije een enorme whale is met maar liefst 213.000 Bitcoin in bezit als nationale reserve?  

Wanneer ben je een Bitcoin whale?

De term is gebaseerd op het feit dat een whale het grootste dier op aarde is. Ieder ander dier zal wijken voor de whale wanneer deze zijn koers voortzet. Ook in de wereld van cryptocurrencies is dit het geval. Zo’n digitale whale heeft aanzien en is erg machtig, zeker wanneer er een ‘move’ wordt gemaakt. Tegenwoordig zijn er ook andere zeedieren verbonden aan de hoeveelheid Bitcoin in bezit. De juiste volgorde met daarbij horende aantallen zijn als volgt:

1. Humpback whale: 5.000 $btc of meer
2. Whale: 1.000 – 5.000 $btc
3. Shark: 500 – 1000 $btc
4. Dolphin: 100 – 500 $btc
5. Fish: 50 – 100 $btc
6. Octopus: 10 – 50 $btc
7. Crab: 1 – 10 $btc
8. Shrimp: minder dan 1 $btc

De Bitcoin distributie op een rijtje

Om inzichtelijk in kaart te brengen hoe de verdeling eruit ziet van alle Bitcoin wallets, is er een opsomming gemaakt met bijzonder en wellicht onverwachte feiten. Op  www.btc.com zijn de exacte cijfers inzichtelijk voor iedereen toegankelijk, kun je de Bitcoin distributie zien en kun je de top wallets bekijken. 

1. Shrimps aan de macht

Met ongeveer 95% en daarmee het overgrote deel van het aantal Bitcoin bezitters is een ‘shrimp’ en behoren daarmee tot de laagste categorie. Het totaal aantal wallets van alle ‘shrimps’ bij elkaar komt opgeteld uit op zo’n 23,5 miljoen adressen! Van deze ‘shrimps’ bezit 50% minder dan 0.001 Bitcoin. De 8% meest rijke shrimps beheren tussen de 0.1 en 1 Bitcoin waardoor deze shrimps in januari 2020 ieder minimaal €700 aan Bitcoin in bezit heeft. Alle shrimps bij elkaar bezitten in totaal zo’n 800.000 Bitcoin. Dit is zo’n 4,5% van het totale aantal huidige Bitcoins in omloop.

2. Fishes en octopussen maken de dienst uit

Procentueel zijn het de fishes en de octopussen die het meeste Bitcoins in bezit hebben. Al deze adressen bij elkaar opgeteld, bezitten zo’n 6 miljoen Bitcoin wat neer komt op 33% van het totaal aantal Bitcoin in omloop. Het aantal wallets tussen de 1 – 100 Bitcoin vertegenwoordigd een kleine 3% van het totaal aantal adressen. Dat betekent dat deze klein groep fishes en octopussen een gigantische hoeveelheid Bitcoins in het bezit heeft. 

3. Top Bitcoin wallets in handen van exchanges

Het zal je wellicht verbazen maar in totaal zijn er maar zo’n 105 wallets waarvan de inhoud per wallet meer is dan 10.000 Bitcoin. Dit kunnen personen zijn die jaren geleden hebben geïnvesteerd in Bitcoin; regeringen die Bitcoin hebben gespaard als nationale reserve of bijvoorbeeld exchanges in het bezit van Bitcoin voor de verkoop. Van deze 105 adressen zijn er 100 adressen met maximaal 100.000 Bitcoin. In totaal representeren deze 100 wallets samen zo’n 2,3 miljoen van het totaal aantal huidige Bitcoins in omloop. Er blijven nog exact 5 adressen over met meer dan 100.000 Bitcoin. Deze top wallets behoren stuk voor stuk toe aan grote wereldwijde exchanges. Binance is lijstaanvoerder, gevolgd door BitfinexHuobiBittrex en Bitstamp. In totaal bezitten deze vijf gigantische wallets zo’n 4% van het totaal aantal Bitcoin.

En Bulgarije dan? Zij hebben de 213.000 Bitcoin verspreid over meerdere wallets. Bulgarije is dus een van de meest machtige Bitoin whales ter wereld maar spelen op ‘safe’ door het geld te verspreiden over meerdere adressen. 

4. Top Bitcoin wallets in handen van personen

Er zijn ook meerdere personen die bekend staan als Bitcoin whales. Het verhaal gaat rond dat Satoshi Nakamoto een totaal aantal van bijna 1 miljoen Bitcoin bezit. Vanaf de introductie van Bitcoin in 2009 is dit aantal nog nooit aangeraakt. Er wordt gezegd dat Satoshi Nakamoto zichzelf alleen kan onthullen door de private key(s) te tonen welke toegang geeft tot deze wallet(s). Satoshi heeft voor iedere gemaakte transactie een andere wallet aangemaakt. Hierdoor staan de 1 miljoen Bitcoin in het bezit van Satoshi verspreid over meerdere wallets. 

Ook de Winkelvoss tweeling staat bekend om het grote aantal Bitcoin die zij bezitten. In 2013 hebben zij voor zo’n 11 miljoen geïnvesteerd in Bitcoin. Dit geld was afkomstig uit een gewonnen rechtszaak tegen Facebook. De gebroeders Winkelvoss beweren zo’n 1% van het totaal aantal Bitcoin te bezitten. 

Whales en prijsmanipulatie

De woorden ‘whale’ en ‘prijsmanipulatie’ worden vaak in een zin genoemd. Begrijpelijk omdat whales enorme hoeveelheden bezitten van een bepaalde coin en daardoor invloed kunnen uitoefenen op het gedrag van anderen. Je kunt je voorstellen dat wanneer een whale besluit om alle coins te verkopen, dit negatieve invloed heeft op de prijs van een cryptocurrency. Maar, begrijp ook dat een whale een bepaalde gedachte heeft achter zijn/haar besluit met de verkoop van een gigantische hoeveelheid aan coins. Doordat alle transacties op de blockchain traceerbaar zijn, worden vooral de grote transacties opgemerkt door de massa. Het gevolg hiervan is dat dit bericht zich razendsnel verspreid waardoor er paniek ontstaat en investeerders ervoor kiezen om de coin te verkopen omdat zij vrezen dat de prijs nog verder zal zakken. Dit is de exacte intentie van de whale. De whale zal op een bepaald moment weer toeslaan en een enorme hoeveelheid geld investeren in desbetreffende coin zodra de waarde voldoende is gezakt. Door deze enorme buy-order zal de prijs weer stijgen waardoor de whale succesvol heeft gehandeld. Dit proces noemen ze ‘pump and dump’ en lukt veelal bij coins met een kleine market cap (low cap coins).

De macht van een (Bitcoin) whale…

Whale tweets

Ook interessant...

Bitcoin ATM pinnen

Hoe werkt een Bitcoin pinautomaat?

Zo’n pinautomaat wordt een Bitcoin ATM genoemd en inmiddels zijn er wereldwijd al zo’n 6.000 in gebruik...

bitcoin transactiefee mining

Lage transactiekosten Bitcoin

Het maakt niet uit naar welk continent ter wereld een transactie wordt verzonden, de kosten zijn erg laag...

Steun CryptoSocial door het doneren van cryptovaluta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top