Bitcoin pinautomaat

Bitcoin pinautomaat: Uitleg en informatie over de Bitcoin ATM

Wie weet ben je ooit al eens een Bitcoin pinautomaat tegen gekomen… Zomaar, toen je in de stad liep of ergens op een luchthaven in het buitenland. De kans is tegenwoordig namelijk vrij groot dat je ergens in de wereld een pinautomaat speciaal voor cryptocurrencies tegen gaat komen. Zo’n pinautomaat wordt een Bitcoin ATM genoemd en inmiddels zijn er wereldwijd al zo’n 6.000 in gebruik. 

Litebit exchange Nederland

Maak vandaag nog een account aan op Litebit.eu en koop jouw eigen cryptocurrencies

Het kopen en verkopen van Bitcoin of altcoins gebeurd via een exchange. Litebit.eu is een van de meest veilige en betrouwbare exchanges in Nederland.

Wat is een Bitcoin ATM?

In het Engels noemen ze een pinautomaat een ATM. De afkorting ATM staat voor ‘Automated Teller Machine’. De betekenis van een Bitcoin ATM is daarom vrij vanzelfsprekend. De eerste Bitcoin ATM ter wereld was vindbaar in Canada in het jaar 2013. Sindsdien zijn de automaten steeds verder ontwikkeld waardoor er wereldwijd nu zo’n 6.000 actief zijn. Een Bitcoin ATM maakt het mogelijk om Bitcoin te kopen of, bij enkele automaten, te verkopen. Je kunt een Bitcoin ATM dus eigenlijk goed vergelijken met een exchange zoals LiteBit, Bitcoin Meester of Binance. Het enige verschil is dat een Bitcoin ATM tastbaar is en je deze automaten ‘gewoon’ op straat, in een winkel, op luchthavens of winkelcentra tegen kunt komen. Tegenwoordig zijn er ook al ATM’s voor andere cryptocurrencies zoals Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin, Dogecoin, Dash en Monero.

De werking van een Bitcoin pinautomaat

De Bitcoin pinautomaat is verbonden met het internet en kan transacties direct verzenden naar een bestaande wallet. Hiervoor heb je een mobiele telefoon nodig zodat je erg gemakkelijk verbinding kan maken met jouw eigen Bitcoin wallet én de transactie kan verifiëren. Er gaat cash geld in de automaat en de transactie wordt uitgevoerd. Je kan er ook voor kiezen om de aangekochte Bitcoin op een paper wallet te zetten. De ATM zorgt er dan voor dat er een bon wordt uitgeprint (de paper wallet) met daarop het adres en de Bitcoin die op dat moment zijn aangekocht. Over de transacties die op de Bitcoin ATM worden uitgevoerd, betaal je transactiekosten. Deze verdiensten gaan naar de providers en hiervan wordt de leverancier betaald.

Bitcoin automaten in Nederland

Op het moment van schrijven zijn er in Nederland zo’n 34 automaten in werking. De meeste (21 stuks) zijn gevestigd in de Randstand, waarvan er 17 actief zijn in Amsterdam. De helft van alle Bitcoin ATM’s in Nederland zijn dus te vinden in onze hoofdstad. De overige automaten zijn verspreid door heel Nederland te vinden. Opvallend is dat er in de Noordelijke provincies zoals Groningen, Friesland en Overijssel geen Bitcoin ATM’s zijn gestationeerd. In Utrecht is een ATM vindbaar waar je, naast Bitcoin, ook altcoins zoals bijvoorbeeld Litecoin, Dash, Monero, ZCash, DogeCoin en Ethereum kunt kopen en verkopen. Bekijk hier de website waarop je kunt zien waar alle Bitcoin ATM’s in Nederland zijn te vinden. 

De toekomst van Bitcoin ATM's

In november 2019 verscheen er een bericht op CoinTelegraph.com dat het aantal actieve Bitcoin ATM’s wereldwijd een recordhoogte had bereikt van maar liefst 6.000 apparaten. Het bericht schrijft dat 65% van deze automaten is gevestigd in Noord-Amerika, 20% in Europa en 2% in Azië. Amerika is het land met de meeste ATM’s (3924 stuks), gevolgd door Canada (653 stuks), het Verenigd Koninkrijk (272 stuks) en Oostenrijk (189 stuks). Sinds juni 2019 zijn er zo’n 1.000 nieuwe apparaten geplaatst. Deze cijfers laten zien dat de markt in opkomst is. Van alle ATM’s wereldwijd heeft 35% de functie om Bitcoin in te wisselen voor cash geld. 

Ondanks deze positieve cijfers zijn er inmiddels ook al diverse discussies geweest over de toegevoegde waarde van een Bitcoin ATM omdat het apparaat in principe hetzelfde doet als een online exchange. Het enige voordeel is dat je Bitcoin direct om kan zetten naar cash geld of andersom. Gaat het gebruik van Bitcoin of andere cryptovaluta mainstream dan stijgt het gebruik van deze apparaten waarschijnlijk ook in een rap tempo. 

CoinTelegraph Bitcoin ATM

Bitcoin ATM's worldwide hit new milestone, surpassing 6,000

Lees hier het gehele artikel op CoinTelegraph.com

Litecoin zet gigantische stap in Zuid-Korea

In februari 2020 kondigde Litecoin aan een partnership aan te gaan met ‘MeconCash’ waardoor Litecoin beschikbaar zal zijn op 13.000 ATM automaten in Zuid-Korea. Dit is een grote stap voorwaarts aangezien er nu ook software wordt geïnstalleerd op de hedendaagse pinautomaten zodat het handelen in cryptocurrencies mogelijk wordt op de ‘normale’ automaat. 

Litecoin ATM South Korea

13,000 ATMs in South Korea to support Litecoin withdrawal and remittances

Lees hier het gehele artikel op CoinTelegraph.com

Gerelateerde tweets

Steun CryptoSocial door het doneren van cryptovaluta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top