Altcoins

Alle alternatieve cryptocurrency of tokens behalve Bitcoin worden altcoins genoemd. Deze term is afgeleid uit de woordencombinatie alternative Bitcoin, oftewel alternative coin. Inmiddels bestaan er duizenden altcoins met allemaal eigen, unieke eigenschappen. 

uitleg altcoins

altcoin Tweets

Verschillende altcoins

#fundamentals #PoW #PoS

Alhoewel Bitcoin verreweg de meest bekende cryptocurrency is, bestaat de crypto-space uit veel meer alternatieve coins, de altcoins. Op het moment van schrijven zijn er al meer dan 5000 verschillende altcoins op de markt en dit aantal is de laatste jaren explosief gestegen. Sinds de lancering van Bitcoin in 2009 staat het decentrale, veilige en betrouwbare karakter centraal maar desondanks dit ijzersterke fundament heeft Bitcoin ook nog enkele beperkingen. Denk hierbij aan de trage transactiesnelheid, de hoge mining kosten of de beperking om alleen maar als digitaal betaalmiddel te dienen. Altcoins hebben hier slim op ingespeeld en hebben zich steeds verder gespecialiseerd en de Bitcoin fundamentals gebruikt als bouwstenen. Altcoins zijn dus vergelijkbaar met Bitcoin, werkend met een eigen blockchain maar bovenal decentraal van karakter. Het bestaan van altcoins tilt het niveau naar een steeds hoger level en versterkt de ontwikkeling van de gehele crypto industrie.

Een duidelijk inzicht is te vinden op CoinMarketCap waar alle altcoins staan opgesomd op basis van market cap.

Altcoins kopen

#exchange #marketcap

Het kopen van cryptocurrency zoals Bitcoin en vele verschillende altcoins doe je op een exchange zoals Litebit, Bitcoinmeester of bijvoorbeeld Binance. Een exchange is een handelsplatform voor cryptocurrency en hier kun je euro’s storten om te investeren in Bitcoin of bekende altcoins zoals Litecoin, Ethereum, XRP, Dash, Monero of een van de vele andere duizenden projecten. Door het gigantische aanbod van verschillende altcoins, wordt de keuze niet makkelijk gemaakt. 

Altcoins verschillen van elkaar in kenmerken zoals algoritmes, transactiesnelheid of het aantal munten in omloop maar het grootste verschil tussen altcoins is de achterliggende toepassing. Daarnaast is er een zichtbaar verschil in prijswaarde tussen altcoins variërend van €0,0001 tot een waarde van duizenden euro’s per coin (lees hierover meer). Er is dus een grote kans dat je door de vele bomen het bos niet meer ziet. Belangrijk in jouw keuze is altijd het doen van eigen onderzoek voordat je gaat investeren in een bepaalde coin. Onthoud ook altijd dat Bitcoin grotendeels bepaald wat er met de koers van altcoins gaat gebeuren. De voornaamste reden hiervoor is het feit dat altcoins het bestaansrecht te danken hebben aan het Bitcoin protocol, de allereerste cryptovaluta en het ijzersterke fundament gelegd in 2009 door Satoshi Nakamoto. Hierdoor hanteren vele exchanges het beleid om altcoins alleen te kopen en te verkopen met Bitcoin. Het is daarom ook niet zo gek dat de koers van Bitcoin leidend is voor de koers van bijna alle altcoins. Realiseer jezelf ook dat de wereld van cryptocurrency nog relatief jong is waardoor regulaties van overheden nog zeldzaam zijn en de adoptie van Bitcoin en altcoins nog maar net is begonnen.

Enkele tips voordat je gaat investeren in altcoins

#DYOR

Ken je iemand die handelt in cryptovaluta? 
De eerste tip is om altijd advies te vragen aan iemand die je persoonlijk kent en die al langer actief is in de crypto space. Deze persoon zal, net zoals ik, vertellen om zelf op onderzoek uit te gaan maar kan wellicht wat interessante projecten benoemen zodat je de focus kunt beperken tot een klein aantal. Het in gang zetten van een eigen onderzoek is enorm belangrijk want het investeren in altcoins kent naast momenten van euforie ook vele risico’s en tegenslagen. 

Google naar termen en beperk je keuze
Begin met het googlen naar verschillende kenmerken van altcoins en beperk jouw zoekveld tot maximaal 20 cryptovaluta. Kies altcoins met verschillende eigenschappen gespecialiseerd in bijvoorbeeld privacy, oracles, snelle transacties, lage transactiekosten, platforms, smart contracts en verdiep jezelf ook zeker naar het achterliggende algoritme: ‘Proof of Work’ óf ‘Proof of Stake’

Transparantie en vertrouwen 
Heb je eenmaal wat interessante projecten gevonden, ga dan influencers volgen op social media kanalen zoals Twitter. Kijk wat zij communiceren en of zij belangrijke informatie delen over ontwikkelingen van de altcoin. Bezoek ook de website van de altcoin, screen het team en kijk of de communicatie frequent en transparant is. Het lezen van reacties van derden op berichten van het team, geeft ook een bepaald gevoel over het sentiment van een bepaalde altcoin. 

Nog meer tips nodig? 

Bekende altcoins

$ETH $XMR $LTC $XRP $EOS

Op basis van de market cap is hierbij een kleine selectie gemaakt en omschreven uit de top 10 altcoins op CoinMarketCap.com. 

Ethereum ($eth) | Ethereum is een gedecentraliseerd platform waar nieuwe applicaties en programma’s op gebouwd kunnen worden in de vorm van ERC-20 coins. ‘Smart Contracts’ zijn geïntroduceerd door Ethereum. 

Monero ($xmr) | Monero is een altcoin gefocust op privacy. In tegenstelling tot Bitcoin zijn transacties op het Monero netwerk niet voor iedereen inzichtelijk waardoor de ‘privacy’ van de investeerders hoog in het vaandel staat.

Litecoin ($ltc) | Litecoin heeft dezelfde missie als Bitcoin maar daarentegen gebruikt Litecoin een ander algoritme. Transacties op de Litecoin blockchain worden veel sneller verwerkt waardoor de transactiesnelheid ook een stuk hoger ligt dan deze van Bitcoin.

XRP ($xrp) | Waar het decentrale karakter juist kenmerkend is voor Bitcoin en andere altcoins, wordt het overgrote deel van de zogenoemde XRP tokens beheerd door Ripple zelf. Ook profileert Ripple zich als een innovatieve oplossing voor het verrichten van wereldwijde betalingen speciaal voor banken en andere financiële instituten. XRP staat ook bekend om de enorm snelle transactiesnelheid.

Eos ($eos) | Eos heeft het potentieel om te schalen naar miljoenen transacties per seconde, zonder dat de gebruiker daarvoor kosten hoeft te betalen. EOS maakt het ook mogelijk om als gebruiker snel en eenvoudig gedecentraliseerde applicaties te implementeren.

Een voorzetje in de vorm van altcoins die ook zeker de moeite waard zijn om te onderzoeken… Zilliqa, Icon, Chainlink, Cardano, Lisk, Energi, Tezos, Tomochain, Digibyte, Qtum, Ravencoin, Vechain, Reserve, Coti en Telcoin. 

Altcoin video's

Handel zelf in cryptocurrencies

Steun CryptoSocial door het doneren van cryptovaluta

Scroll naar top