Bitcoin koers bereikt opnieuw hoogtepunt in 2020

Bitcoin ATH koers 2020

Het heeft ruim 2,5 jaar geduurd maar op 30 november 2020 tikte de koers van Bitcoin opnieuw een hoogtepunt aan van ruim $19.800. De nieuwe ATH bereikte hiermee op $200 na net niet de psychische grens van $20.000 maar de prijsstijging zorgde wel voor een vloedgolf aan internationale aandacht voor Bitcoin en alle overige cryptocurrency. Deze mijlpaal zorgde ervoor dat de euforie groot was bij iedereen die Bitcoin een warm hart toedraagt. Alvast vooruitkijkend naar de verwachtingen van de koers dan zijn deze op korte termijn nogal wisselvallig terwijl bijna iedereen op lange termijn inmiddels wel overtuigd is van een opwaartse trend met nogal uiteenlopende en bizarre prijsvoorspellingen. In dit blogbericht ‘zoom’ ik dieper in op de markt, vertel ik welke redenen er vooral toe hebben geleid dat Bitcoin deze mijlpaal heeft bereikt én kijken we naar speculaties en verwachtingen over de koers van de crypto markt in de nabije toekomst. Als je denkt dat het nu te laat is om te investeren dan heb je het mis… 

The Bitcoin Standard op Bol.com

Altijd alles willen weten van Bitcoin? Dit boek omschrijft alle informatie over de evolutie van geld en het ontstaan van Bitcoin.

Bitcoin Family Boek

The Bitcoin Family op Bol.com

Een fascinerend verhaal over een Nederlandse familie die besloot alles te verkopen voor Bitcoin. Een mooie wereldreis volgde. Lees hoe dit gezin hun leven hebben omgegooid voor vrijheid en natuur

Is de Bitcoin koers voorspelbaar?

Sinds 2018 bevindt de prijs van Bitcoin zich in een emotionele rollercoaster met veel volatiliteit resulterend in diepe dalen. Deze ‘bear market‘ heeft ruim 2 jaar geduurd maar vanaf 2020 zagen we een ommekeer van het sentiment en begon de koers van Bitcoin en de totale crypto markt weer uit dit dal te kruipen. De koers heeft sindsdien de weg omhoog gevonden waarmee we kunnen concluderen dat we momenteel te maken hebben met een opwaartse beweging van de markt. 

Was dit
te verwachten? Als we kijken naar de algemene ontwikkelingen van de crypto space in de laatste jaren dan zeg ik volmondig ‘ja, dit was te verwachten’. Daarbij moet ik wel vermelden dat het enorm lastig is om een negatieve mindset (als gevolg van een continue dalende koers) om te zetten én vervolgens ook nog eens focus te houden op de lange termijn. Want ondanks de forse daling in de prijs is het fundament van Bitcoin alleen maar sterker geworden ; is de totale crypto markt volwassener geworden en zijn er dagelijks berichten te lezen over globale adoptie en acceptatie van cryptocurrency. Naast deze sterke fundamentals en alle positieve ontwikkelingen zijn er, volgens mijn analyse, nog enkele belangrijke redenen die effect hebben (gehad) op de huidige prijsstijging…

1. Stock to Flow-model

Onder investeerders is het Stock to Flow-model een welbekende graadmeter. Dit model meet de relatie tussen de momenteel beschikbare voorraad van een asset en de productiesnelheid. Analyses in het stock to flow-model worden meestal toegepast op edelmetalen en andere grondstoffen, maar kenners beweren dat het ook van toepassing kan zijn op Bitcoin. De reden hiervan is dat Bitcoin kan worden gezien als een schaars en digitaal betaalmiddel. Wanneer we een blik werpen op het model en toepassen op Bitcoin dan zien we prijs (in dollars) afgezet tegen de schaarste. Omdat Bitcoin ieder moment van de dag schaarser wordt (hoe dan?), zal de koers volgens dit model in 2021 de volgende top bereiken van om en nabij de $100.000. 

2. De cyclus van de cryptocurrency markt

Er worden veel technische analyses (TA) losgelaten op de koersverloop van Bitcoin. Uitleg over TA’s op korte termijn, met de daarbij horende ingewikkelde termen, laat ik achterwege maar wanneer we de grafiek uitzoomen dan zien we een interessante correlatie tussen Bitcoin en de algemene psychologie van een marktcyclus volgens de ‘Wall St. cheat sheet’. Deze sheet wordt inmiddels al decennia lang gebruikt als hulptool bij het bepalen van de verloop van een marktcyclus. Volgens de cheat sheet bestaat een cyclus (ongeacht in welk product er is geïnvesteerd) uit verschillende emotionele fases: Disbelief, Hope, Optimism, Belief, Thrill, Euphoria, Complacency, Anxiety, Denial, Panic, Anger, Depression waarna de cyclus weer overnieuw start bij Disbelief. De vergelijking met Bitcoin en de standaard opzet volgens Wall St. is bizar identiek. Leggen we de twee grafieken naast elkaar dan zouden we kunnen concluderen dat de huidige koers van Bitcoin zich momenteel bevindt tussen de fases ‘Disbelief’ en ‘Hope’. Dat houdt in dat we volgens dit model momenteel aan de start staan aan het begin van een nieuwe opwaartse trend.

3. Instituten investeren massaal in Bitcoin

In vergelijking met de bullrun van 2017 zien we deze keer een opmerkelijk verschil. Het grote geld in de vorm van instituten stapt namelijk in Bitcoin. Dit doen zij niet met kleine stappen maar er worden tientallen miljoenen dollars tegelijkertijd geïnvesteerd in cryptocurrency, en met name in Bitcoin. Zo grof zelfs dat er momenteel dagelijks meer Bitcoin worden opgekocht dan dat er op de markt worden gebracht. Enkele weken geleden schreef ik een blog waarom bedrijven steeds vaker investeren in Bitcoin en sindsdien is het aantal bedrijven / instituten met een fors tempo toegenomen. Een bijzonder en cruciaal feit is dat deze bedrijven niet investeren voor de korte termijn. Zij hebben een lange adem en blijken te geloven in Bitcoin als een ‘safe heaven‘ voor hun investering. Met de toename van dit soort geldinjecties heeft de prijs van Bitcoin de afgelopen maanden enorme stappen gezet. Groeit deze hype nog verder dan zal er een tsunami aan media aandacht worden veroorzaakt waardoor de prijs van Bitcoin alleen maar zal toenemen. Daarnaast hebben deze instituten een gigantisch bereik waardoor het niet lang zal duren voordat klanten, partners, concurrenten etc. ook op de hoogte zullen zijn van Bitcoin als interessante optie als investering. 

4. Regulatie van cryptocurrency bij overheden en banken

Bitcoin is ontstaan in 2009 als mogelijke toekomstige oplossing voor het falen van het huidige systeem. Toevallig of niet ontstond er in exact dezelfde periode een globale financiële crisis. Door toedoen van de covid-19 pandemie, ruim 11 jaar later, is de reden voor het ontstaan van Bitcoin wereldwijd alleen maar versterkt. Ondanks de dip in maart jl. (die wel degelijk te maken had met de barre wereldwijde omstandigheden) is Bitcoin alleen maar sterker uit de strijd gekomen. Ook banken en overheden merken dat er steeds met grotere belangstelling wordt gekeken naar cryptocurrency als potentieel betaalmiddel in onze samenleving. Het aantal berichtgevingen in diverse landen over de regulatie en acceptatie bij banken is dan ook niet op twee handen te tellen. Ook overheden zien dat de roep naar cryptocurrency steeds meer aanhang begint te krijgen en beseffen dat Bitcoin en andere cryptocurrency een rol van betekenis zijn gaan spelen in de samenleving. Om deze reden zullen overheden mee moeten gaan in dit proces om niet achter de feiten aan te lopen. China is hiervan een mooi voorbeeld en laat zien hoe de regulatie van cryptocurrency stapsgewijs en verantwoord wordt geïntegreerd. Een bekende uitspraak van Gandhi: ‘first they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win’. Cryptocurrency is aan het winnen!

Wat zeggen de Bitcoin experts anno 2020 over de koers?

Experts zijn op lange termijn lyrisch gestemd over de continuering van de stijgende koers van Bitcoin. Op korte termijn moeten we de barrière doorbreken van $20.000 zodat de ‘price discovery’ van Bitcoin kan gaan beginnen. Nog nooit is de koers van Bitcoin boven de magische grens van $20.000 geweest en daarom is dit volgens vele experts een psychologische horde die genomen moet worden. De verwachting is dat de media vervolgens zorgt voor een enorme hype waardoor mensen zoals jij en ik (retail) gaan investeren. Dit wordt Fear Of Missing Out, oftewel FOMO genoemd. Maar tot dusver lukt het Bitcoin nog niet om deze magische grens te passeren. Enkele experts houden momenteel nog rekening met een daling van duizenden dollars voordat de koers weer een weg omhoog zal vinden en uiteindelijk weer een nieuwe ATH zal bereiken. Op lange termijn liggen de voorspellingen nogal ver uiteen van $50.000 tot $350.000 in 2021-2022. Reëel gezien denk ik dat de top tijdens een volgende ‘run’ de $100.000 kan bereiken waarna (volgens de Wall st. cheat sheet) de Euphoria fase weer zal worden gedwarsboomd door Complacency en Anxiety. 

Wat kunnen we verwachten in 2020 en verder

Een mooie tegelspreuk is ‘een koers stijgt nooit in een rechte lijn omhoog‘. Dit geldt ook voor de situatie waarin Bitcoin zich momenteel verkeerd. In vergelijking met de vorige bullrun in 2017 heeft de koers destijds verschillende aanlopen nodig gehad om het hoogtepunt te bereiken. Prijsdalingen van 20-30% zijn heel normaal in een opwaartse trend om vervolgens weer de weg omhoog te vinden. De verwachting van de koers is dus erg volatiel. Een bijzonder weetje is dat ‘Google trends’ als indicator wordt gebruikt om te kijken of retail geld interesse krijgt om te gaan investeren. Het blijkt dat de interesse momenteel minimaal is terwijl de prijs al een ATH heeft bereikt. Het zijn momenteel dus vooral de instituten die investeren en niet de buurman of de kapster in jouw dorp. Dit laatste voorbeeld is meestal een aanwijzing dat je al te laat bent met investeren.

Klaar om te investeren in Bitcoin of altcoins?

Momenteel heeft Bitcoin het momentum terwijl ook de alternatieve coins (altcoins) nog een enorme potentie hebben om te groeien. Vele projecten zijn nog ver verwijderd van de vorige ATH. Wanneer de koers van Bitcoin is geconsolideerd / rust heeft gevonden en het marktaandeel van Bitcoin neemt geleidelijk aan af dan is het moment daar (historisch gezien) voor altcoins. Investeerders zullen op dit specifieke moment behaalde winstpercentages verplaatsen van Bitcoin naar altcoins om nog meer te kunnen profiteren. Slim geld zal zich dus verplaatsen naar posities / kansen in altcoins. Wil je weten wat er in 2017 gebeurde met altcoins? Alle signalen geven aan dat we aan het begin staan van een nieuwe opwaartse cyclus met gigantische groeimogelijkheden. Wanneer je besluit om te investeren, besef dan wel dat de crypto markt stormachtig kan zijn waarin geduld en een gezond verstand bijzonder waardevol zullen zijn. Een duidelijk plan van aanpak is nodig om ervoor te zorgen dat je niet wordt opgeslokt door hebzucht en investeringen op het verkeerde moment.

Gerelateerde tweets

Steun CryptoSocial door het doneren van cryptovaluta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top